ЕС да включи в санкционния си списък беларуския поташ (калиев

...
ЕС да включи в санкционния си списък беларуския поташ (калиев
Коментари Харесай

Евродепутати искат забрана за поташ от Беларус

ЕС да включи в санкционния си лист беларуския поташ (калиев карбонат), който е основен източник на приходи за режима в Минск.

Това се споделя в призната през днешния ден резолюция на Европейския парламент. Тя бе гласувана с повдигане на ръка, а не поименно.

Евродепутатите са разочаровани, че Беларус не е била включена в признатия неотдавна десети пакет от наказания против Русия. Причината съгласно тях е, че режимът на Александър Лукашенко е съизвършител на Русия в експанзията против Украйна.

Поташът се употребява при производството на течен сапун и стъкло, както и като хранителна добавка

Членовете на Парламента също по този начин упорстват Европейски Съюз и страните членки да разширят и затегнат в този момент съществуващите наказания против Беларус и да санкционират всички, забъркани в преследването против опозиционерите и дисидентите. Става дума за съдии, прокурори, чиновници на правоприлагащите органи, пандизите и наказателните колонии.

Резолюцията е призната поради продължаващите правосъдни каузи в някогашната руска република и произнесените неотдавна дългогодишни присъди против журналиста Анджей Почобут и лауреата на Нобелова премия за мир Алес Бяляцки.

Същевременно над 100 евродепутата подписаха писмо до УЕФА с гледище националният тим по футбол на Беларус да бъде изваден от квалификациите за европейското състезание през 2024 година поради осъществяваните от режима в Минск нарушавания на правата на индивида. Искането идва единствено 10 дни преди домакинския мач на страната против Швейцария на 25 март. Той обаче ще се състои в Сърбия. Европейската футболна федерация към този момент забрани мачовете на беларуска територия. Клубни тимове от страната към момента вземат участие в европейските шампионати, само че не могат да играят против украински отбори.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР