ЕРМ Запад извърши 95 000 проверки за кражби на електроенергия

...
ЕРМ Запад извърши 95 000 проверки за кражби на електроенергия
Коментари Харесай

ЕРМ Запад значително увеличи проверките за нерегламентирано използване на електроенергия

ЕРМ Запад извърши 95 000 инспекции за обири на електрическа енергия през 2022 година, което е с близо 40% повече по отношение на 2021 година Над 200 екипа работят непрестанно, в това число в дребните часове на денонощието, както и през празничните и почивните дни. Активните инспекции ще продължат и през идните коледни и новогодишни празници.

От януари 2022 година досега е дотаксувана електрическа енергия в размер на над 22 млн. киловатчаса – повече от потреблението на град като Перник за два месеца.

Общо 86% от противозаконното ползване се прави от семейства, а 14% - от икономически клиенти, само че все пак количеството на открадната електрическа енергия на двете групи е съвсем равно поради по-голямата консумация на бизнеса. Последният огромен случай на нерегламентирано потребление е от 13.12.2022 година, когато екипи на компанията откриха поредна операция на електромер на хотел наоколо до Рилския манастир. Проверката бе осъществена взаимно със чиновници на Министерство на вътрешните работи. Екипите работиха и в тъмната част на денонощието при извънредно тежки условия, с цел да бъдат осъществени всички процесуално-следствени дейности и възобновено вярното премерване.

Друг неотдавнашен случай на нерегламентирана приложимост е в сервиз на огромна верига за бяла техника в София. В постройката е намерено огромно перално помещение, което се е захранвало от незаконно построен трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електрическа енергия е 1.4 млн. киловатчаса.

Анализите на ЕРМ Запад демонстрират, че най-голямо нелегално ползване е записано в следните браншове - заведения за хранене и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за посетители (29), автокъщи и автосервизи (19). Общо за 2022 година сдружението е открило обири от 445 икономически обекти, измежду които складови, логистични и индустриални бази и преработвателни предприятия.

През последните години набира известност нерегламентираното потребление на електрическа сила за развъждане на растения с марихуана и рандеман на криптовалути. Тези действия са високо енергоемки и сдружението търпи големи загуби.

ЕРМ Запад употребява разнообразни способи за разкриване на кражбите на електрическа енергия. Извършва се защита в селища с рискови консуматори, инсталират се СОТ системи в табла, изнасят се електромерни табла за цели селища или обособени елементи. Освен това се прави реорганизация на мрежите, с цел да се лимитират опциите неточни консуматори да се прикачват към тях. Дружеството прави непрестанен мониторинг на софтуерния разход и балансово мерене, с цел да откри дали няма извънредно високи равнища на нерегламентирано ползване.

Независимо, че финансово вредите се покриват от електроразпределителното сдружение, кражбите на електрическа енергия вредят на всички правилни консуматори, тъй като нарушават качеството на предоставяната услуга, водят до повреди на уреди и спирания на електрозахранването и ниско напрежение за изрядните консуматори.

С решение на КЕВР от 1 юли 2022 година цената за софтуерен разход, по която се дотаксуват неточните консуматори за три месеца обратно от момента на откриване на злоупотребата, скочи тройно.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР