Епископската базилика в Пловдив разтвори врати за точно два часа

...
Епископската базилика в Пловдив разтвори врати за точно два часа
Коментари Харесай

Епископската базилика отваря врати през ноември, кандидатства за ЮНЕСКО

Епископската базилика в Пловдив разтвори порти за тъкмо два часа на 26 септември. Предпремиерното разкриване гигантския взаимен план на Фондация „ Америка за България " и Община Пловдив събра съвсем целия дипломатически корпус под покрива на бъдещия музей, написа уеб сайтът Под тепето. Посланици и публични лица от 23 страни бяха безусловно омагьосани от чудесата, които се крият под защитното покритие на културния център. Голяма част от обекта е приключена, само че остава още. Музеят ще посрещне първите си гости през ноември, когато към този момент ще е и формалното разкриване. Любопитни жители влязоха в него и останаха удивени от близо 2-те хиляди квадратни метра мозайки на двата етажа, от архитектурните артефакти и от свършеното през тез близо пет години, откогато от нулата започва работата по Базиликата.



Два специфични момента белязаха церемонията, водена от журналиста Бойко Василев. Дипломатите, екипът на фондация „ Америка за България " и членовете на борда на шефовете й, публицистите и попадналите на събитието жители уважиха с едноминутно безмълвие паметта на жителите на Пловдив, чийто тленни остатъци бяха открити в средновековния некропол при археологическите разкопки в последните години.

До на абсидата на раннохристиянския храм кметът Иван Тотев и ръководителят на борда на шефовете на „ Америка за България " Крис Матлън откриха плоча в респект на незнайните поданици на средновековния град.

„ Днес всички сме пловдивчани ", сподели за откриването на церемонията Бойко Василев. „

„ Най-големият знак в този миг е явен. Базиликата е била център на Филипопол преди 17 века, тъй като е събирала духовния, публичния, културния и политически живот на града. И ето, напълно скоро, тя изцяло ще възкръсне за нов живот. Преди пет години Община Пловдив и Фондация „ Америка за България " повярваха, че Базиликата и центърът могат да възкръснат и ето, че това се случва ", сподели Бойко Василев по време на церемонията.

„ Това, с което се захванахме бе нещо прекомерно огромно. Със сигурност мога да кажа, че това е може би най-големият публично-частен план на Община Пловдив, а може би и в България. Епископската базилика е прелестен образец за такова партньорство. Това е доста особено място, заредено с доста сила, което е чакало 17 века. Може би е чакало верните хора, верния миг, в която да възкръсне още веднъж ", сподели кметът Иван Тотев и благодари на всички, взели участие в реализирането на проекта- от първите археолози, влезнали на терен през 80-те години, през екипа и борда на на „ Америка за България ", до доброволците.



„ Ние подходихме извънредно съществено към този план. Ще бъде по този начин и при ръководството на този обект. Искам тук да ви уверя, че ще бъде нещо на международно равнище. Ще е мотив за горделивост. Можете да бъдете сигурни, че това ще е един от обектите, които ще бъдат най-посещавани в България ", сподели още Иван Тотев.

„ Нещо, което стартира като дребен план преди няколко години се трансформира в един подарък за България, който не се побира в нашето въображение. Ние от „ Америка за България " приехме да разгледаме този план, тъй като знаехме, че този обект ще стане значима туристическа дестинация в страната. Както сподели господин Тотев, този план е отличен образец за публично-частно партньорство. Благодарни сме за това партньорство на Община Пловдив, както и на частни компании, които се включиха в плана, като ЕВН, както и на Идеал Стандарт. Благодарим и на компаниите в Пловдив, които осиновиха птица от мозайките ", сподели ръководителят на борда на шефовете на „ Америка за България " Крис Матлън.

Той акцентира, че идната цел е описът на ЮНЕСКО.

„ Този план ще помогне на локалната стопанска система и повишението на виталния стандарт ",каза на край Крис Матлън.

След речите и откриването на паметната плоча готите се разходиха на групи във към момента незавършения музеен комплекс. Бяха на интерактивен тур и в самия раннохристиянски храм с очилата за виртуална действителност. Предпремиерната гала приключи с откриването на Стената на толерантността с посланията на посланици и публични лица от 23 страни, оставени в обекта преди няколко месеца.

Снимки Под тепето

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР