Eпидемията от новия коронавирус е обхванала всички провинции на Турция.

...
Eпидемията от новия коронавирус е обхванала всички провинции на Турция.
Коментари Харесай

Истанбул, Измир и Анкара с най-много случаи на коронавирус в Турция

Eпидемията от новия ковид е обхванала всички провинции на Турция. Снощи бе обявено,че броят на инфектираните е достигнал 15 670, а на умрелите - 277 души.

От общо 81 окръга на Турция, в половината има жертви на ковид, като 79 на 100 са при хора над 60 години.

Истанбул държи шампионата по този обезпокоителен индикатор. Около 60 на 100 от случаите на умряли и инфектирани пациенти са регистрирани в Истанбул, предава Българска телеграфна агенция.

По данни на здравното министерство в града от 13 март до 1 април са регистрирани общо 8852 души инфектирани. Следва Измир с 835 и Анкара със 712 души.

Броят на излекуваните пациенти е 333.

Според здравните управляващи епидемията в страната се е популяризирала не от чужбина, а от Истанбул от приходящи от другите провинции на страната.

Сред най-рисковите региони на Истанбул все още се показват Есенлер /индустриален регион с най-вече приходящи, в региона се намира централната автогара/, Зейтинбурну, Бахчелиевлер, Гюнгьорен, Фатих - многолюдни региони в европейската част на мегаполиса с висок % на миграция от източните и югозиточните провинции.

Сравнително по-спокойна е картината на азиатския бряг, където има по-малко инфектирани - Кадъкьой, Принцовите острови, Тузла.

Тежка е ситуацията в редица окръзи на страната - Кония /584/, Коджаели /410/, Самсун /112/, Адана /197/, Бурса /135/. В някои от тези провинции има много хора, завърнали се от религиозно поклонение в Мека, при които бяха регистрирани забележителен брой положителни проби на новия ковид. Предполага се, че са го привнесли от Саудитска Арабия.

Учащи в чужбина студенти, които се завърнаха в страната през предходната седмица, в това число и от България, са сложени под 14 дневна карантина в студентските общежития в Болу, Текирдаг и други градове.

Особено тревожна е статистиката при здравните служащи, където общо 601 души са инфектирани с новия ковид.

Според проф.д-р Атеш Кара от профилирания Научен съвет идните 4-5 дни до края на тази седмица са доста сериозни за страната по отношение на разпространяването на новия ковид. " Ако успеем още 4-5 дни да задържим клиничната картина от интервала 23-30 март в разпространиението на Ковид-19, може да успеем да спрем разпространяването. Но по тази причина хората би трябвало да си останат в къщи. Стискайте още една седмица зъби, безусловно си останете в къщи ", прикани ученият в изявление пред турски медии. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР