Епидемия с хиляди болни от морбили в съседните страни, с

...
Епидемия с хиляди болни от морбили в съседните страни, с
Коментари Харесай

Заплашени ли сме от епидемия от морбили?

Епидемия с хиляди заболели от морбили в прилежащите страни, с редица смъртни случаи. Заплашена ли е и България от възможна зараза? Здравното министерство прикани родителите за незабавна имунизация след епидемията на Балканите. Какво би трябвало да знаем и по кое време да имунизираме децата си?

„ В Гърция сега има повече от 900 случая на заболели. В Македония и Сърбия също има случаи. За идна зараза не може да се приказва, тъй като едва ли ще я допуснем. Искаме да напомним и на персоналните лекари, и на родителите да ревизират имунния статус на децата си и където има неизпълнена имунизация, да бъде направена ”, посъветва в „ Здравей, България ” здравният контрольор доктор Ангел Кунчев, съобщи Нова телевизия.

„ От март до август предходната година се сблъскахме с дребен епидемиологичен гърмеж. Това ни сподели, че не сме толкоз зле. Вирусът е доста инфектиран и се предава доста елементарно ”, добави специалистът.

Вирусът се насочва към нервната система. В някои случаи дава доста тежки менингити и енцефалити. При закъсняло лекуване от време на време затрудненията са доста съществени. В 90% от случаите заболяването минава без остатъчни феномени, разясни доктор Кунчев.

Превенцията е навременната имунизация.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР