Епъл“ (Apple Inc.) ще намали възнаграждението на главния си изпълнителен

...
Епъл“ (Apple Inc.) ще намали възнаграждението на главния си изпълнителен
Коментари Харесай

Шефът на Епъл“ си резна заплатата до $49 милиона

„ Епъл “ (Apple Inc.) ще понижи възнаграждението на основния си изпълнителен шеф Тим Кук с повече от 40% до 49 милиона $ по негова молба и след рецензии от вложителите, заяви Би Би Си.

Главният изпълнителен шеф е получил общо 99.4 млн. $ предходната година, което включва заплатата му от 3 млн. $, 83 милиона заплащания по акции и 13.4 милиона $ други обезщетения.

Миналата година акциите на производителя на iPhone паднаха внезапно на фона на проблемите с веригата за доставки и световното икономическо закъснение.

Мнозинството от акционерите на " Епъл " утвърдиха пакета макар рецензиите от някои индустриални групи, които са недоволни, че възнаграждението на основния изпълнителен шеф остава незадоволително обвързано с резултатите на компанията.

" Комисията по обезщетенията взе поради отзивите на акционерите, изключителното показване на " Епъл " и рекомендацията на Тим Кук при вземането на решението си да поправя възнаграждението му ", се споделя в изказване на компанията.

Целевият дял на Кук през 2023 година ще бъде понижен до 40 милиона $ от 75 милиона $, като делът на изплащанията, свързани с бизнес резултатите, ще се усили до 75% от 50%.

Годишната заплата на основния изпълнителен шеф от 3 милиона $ и целевият паричен бонус от 6 милиона $ ще останат непроменени. Най-голямата разлика в неговия пакет е увеличението на каузи от възнаграждението ме, който ще зависи от резултатите на " Епъл " на фондовия пазар.

Средното равнище на годишните заплати за чиновниците на " Епъл " през 2022 година е 84.5 хиляди $.

Акциите на компанията паднаха с 22,5% през последната година.

Кук оглави " Епъл " през август 2011 година, единствено седмици преди гибелта на съоснователя Стив Джобс. Под негово управление тя стана първата компания, която доближи пазарна оценка от 3 трилиона $, преди да падне до към 2.1 трилиона $ по време на една бурна година за софтуерната промишленост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР