еобичайна и много различна. Такава бе отминаващата 2020 година, белязана

...
еобичайна и много различна. Такава бе отминаващата 2020 година, белязана
Коментари Харесай

Имаше и добри новини през 2020 г., нека си ги припомним

еобичайна и доста друга. Такава бе отминаващата 2020 година, белязана от ковид пандемията, за която никой не беше квалифициран. Но както се споделя "всяко зло за положително ". Въпреки провокациите, пред които бяхме изправени, не трябва да забравяме, че в света се случват и хубави неща.

А съсредоточавайки се върху тях, мирогледът ни напълно може да се промени. Затова дано си поговорим и за положителните вести на 2020 година. Защото колкото и необикновено да звучи, имаше и такива!

1. Коронавирус имунизацията

"След всяка стихия изгрява слънце ". Точно 11 месеца откакто разбрахме за съществуването на новия ковид, първите имунизации против него във Англия към този момент са факт. Страните от Европейски Съюз също няма да чакат още дълго, преди да получават новите ваксини. Българите също ще съумеят да са измежду първите имунизирани европейци.

European Commission authorises first safe and effective vaccine against COVID-19
— PureFDA (@PureFDA)
2. Станахме по-грамотни компютърно

Онлайн образование, работа от у дома. Коронавирус пандемията принуди доста хора, които преди този момент не използваха толкоз постоянно електронни устройства (по-възрастното потомство изключително в България), бързо да влязат в крайник с новите технологии.

3. Развитието на технологиите

Факт е, че софтуерната промишленост пострада от пандемията. Спирането на производството, неуспехът във веригата на доставки и затварянето, въпреки и краткотрайно, на офлайн магазини на колоси като Apple и Tesla, повлияха на приходите на софтуерните корпорации. Но монетата постоянно има две страни. Коронавирусът освен форсира цифровата промяна на предприятията, доста от тях трябваше да трансферират съвсем всички процеси онлайн, само че и принуди учените да намерят нови способи да употребяват високите технологии за личните си цели. Всички средства се употребяват за битка с ковид, в това число изкуствен интелект и огромни данни.

4. Пандемията накара хората да се интересуват повече от просвета

Науката надали в миналото ще се радва на известността на религията и на футбола в всеобщото публично схващане. Но през отиващата си година, белязана от опита да осъзнаем какво и по какъв начин се случва с човечеството в пандемията от новия ковид, от ден на ден хора по света се почувстваха изкушени от науката. Днес все по-често диалозите ни съдържат думи, които до неотдавна бяха част главно от речника на отдадените в медицината и обвързваните с нея научни области. Когато термини като обществена отдалеченост, аерозоли, безсимптомно, клъстерно и дифузно разпространяване станаха част от речника, от ден на ден хора започнаха да се заслушват и даже сами да търсят информация за проби, създаване на ваксини и тествания на медикаменти.

5. По-чист въздух

Заради пандемията хората в доста страни по света останаха затворени по домовете си, а голям брой индустриални производства бяха прекратени. По улиците се движат по-малко коли и рейсове. В небето летят по-малко самолети. Всичко това усъвършенства внезапно качеството на въздуха по целия свят.

6. Повече успокоение за животните

Оттеглянето на хората работи удобно на някои скотски типове. Диви животни започнаха да се радват на рядката опция да живеят в резерватите и парковете живот без туристи, а животните в градските региони изследват празни улици, водоеми и пътища.

7. Все повече хора започнаха да се хранят здравословно

Епидемията от ковид ни накара да обърнем повече внимание на метода си на живот. Помогна ни да осъзнаем какъв брой значими са питателните ни привички и физическата интензивност, с цел да изградим мощен имунитет и да бъдем здрави целогодишно.

8. Организация на обединените нации избра българска компания за осъществяване на виртуални полемики

Промяната в метода на правене на бизнес срещи и събития е реалност. Наред с това се трансформират и спецификата на работното място, образователния развой и доста други. Българският стартъп TheVirtual.Show направи 75-годишната среща на Организация на обединените нации допустима, с помощта на софтуерната си платформа за виртуализация на събития.

Международната медия Forbes дефинира TheVirtual.Show като една от най-иновативните платформи за виртуални събития в света.

This is the platform that people like the UN are using for virtual events. It's an incredibly literal interpretation and shows how little imagination is being applied in this space where there are lots of opportunities
— David Galbraith (@daveg)
9. Китай стана третата страна в света с проби от Луната

Китайският спускаем модул на галактическия уред "Чанъе-5 ", който беше изстрелян на 23 ноември, придвижи 2 кг проби, взети от Луната. Успешната задача на "Чанъе-5 " прави страната едвам третата страна след Съединени американски щати и Съветския съюз, донесла на Земята лунен материал. Успешната задача е първата от над 40 години насам. Предстои донесената лунна почва да бъде изследвана на нашата планета.

10. За първи път в историята частна компания изпрати хора в Космоса

През месец май се реализира историческият полет на NASA до МКС. За първи път от съвсем десетилетие компанията на Илън Мъск SpaceX изпрати двама астронавти до Международната галактическа станция с американска ракета.

Целта бе да се възобнови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия ".

Docking confirmed! and officially docked to the at 10:16am ET:
— NASA (@NASA)
Със сигурност описът с положителните вести не се изчерпва дотук. Оставаме на вас да го допълните. Коя е новината, която ви накара да се усмихнете през 2020 година?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР