Ентусиастът Оскар Бареа работи почти две години, за да създаде

...
Ентусиастът Оскар Бареа работи почти две години, за да създаде
Коментари Харесай

Ентусиаст създаде съвременен вариант на графичната карта 3Dfx VoodooX с 24-годишен GPU и HDMI порт

Ентусиастът Оскар Бареа работи съвсем две години, с цел да сътвори модерна версия на ретро видеокартата 3Dfx Voodoo, основана на GPU VSA-100, пусната преди 24 години.

Графичният чип VSA-100 е употребен в ускорителите 3Dfx Voodoo4 4500 и 3Dfx Voodoo5 5500. Това са остарели графични адаптери, които нямат модерни конектори и не поддържат настоящите API. Те също по този начин не могат да бъдат свързани към мониторите, които са нормалните за 2024 г. 

Г-н Бареа се е заел да направи карта, основана на VSA-100, работеща в днешните действителности. И макар че нищо не може да се направи с архитектурата на GPU, въпреки всичко има вид да се свърже такава карта към екран. За задачата е трябвало да се прибавят физически DVI и HDMI портове, както е направил и запалянкото.

Видеокартата, наречена 3Dfx VoodooX, е основана на VSA-100 с 32 MB видео-памет и в действителност работи. Но с цел да направи това, Оскар Бареа е трябвало да смени платката и да поработи върху софтуера. В резултат на това 3Dfx VodooX е проработила на компютър с Windows 98. И след спомагателна настройка е станало допустимо стартирането на играта Quake 3, Dune 2000 и Darkened с нея.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР