Енергийното министерство и няколко други институции в САЩ станаха мишена

...
Енергийното министерство и няколко други институции в САЩ станаха мишена
Коментари Харесай

Енергийното министерство на САЩ стана мишена на глобална хакерска атака

Енергийното министерство и няколко други институции в Съединени американски щати станаха цел на световна хакерска офанзива, осъществена посредством едва място в необятно употребен програмен продукт за прекачване на файлове, оповестиха публични представители, представени от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

По-специално става дума за пропуск в сигурността на програмата MOVEit TRANSFER, от който хакерите са се възползвали и са " компрометирали " данни в две структури към енергийното ведомство, уточни то.

Засегнатите организации към министерството са университетският консорциум " Оук Ридж Асошиейтед Юнивърситис " (Oak Ridge Universities) и Пилотният цех за изолираност на боклуци (Waste Isolation Pilot Plant) - обект в Ню Мексико за депониране на нуклеарни боклуци от отбранителния бранш.

Мишена на офанзивата са били още " Шел ", Университетската система на Джорджия (организация шапка на разнообразни университети в щата Джорджия), университета " Джонс Хопкинс " и Johns Hopkins Health System, излиза наяве от известия, публикувани от трите организации. Последната е организация с нестопанска цел, ръководеща шест лечебни заведения и центрове за оказване на първична здравна помощ.
Новите жертви влизат във все по-набъбващия лист на организации в Съединени американски щати, Англия и други страни, чиито системи биват хакнати посредством софтуера MOVEit Transfer. Хакерите са се възползвали от пропуск в сигурността, който производителят " Прогрес Софтуер " откри предишния месец.
Свързаната с Русия група за изнудване " Cl0p ", която си приписа заслугата за хакването на MOVEit, разгласи по-рано, че няма да се възползва от никакви данни, откраднати от държавни организации, и че е изтрила всички сходни данни. Тя към този момент не е дала отговор на питане на " Ройтерс " за спомагателен коментар по тематиката.

Службата за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата на Съединени американски щати (СИСА) съобщи, че оказва помощ на няколко федерални организации, които са били хакнати, само че не посочи на кои. Оттам разясниха, че при офанзивата не са нанесени обилни провали.

 Съединени американски щати разрушиха шпионска кибероперация на Русия, траяла 20 години Съединени американски щати разрушиха шпионска кибероперация на Русия, траяла 20 години

Американското енергийно министерство, което като част от енергийната дава отговор отговаря и за нуклеарната инфраструктура на Съединени американски щати, съобщи, че е уведомило Конгреса за пробива в сигурността и че спомага на следствието на правоохранителните органи и СИСА по случая.

СИСА, ФБР и Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати към този момент също не са дали отговор на запитванията на " Ройтерс " за коментар.

Миналата седмица жертви на хакерска офанзива посредством пропуща в MOVEit станаха огромни организации във Англия като държавният съобщителен регулатор, " Бритиш Еруейз " и Би Би Си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР