Енергийният системен оператор ще осигури зарядните станции, а Община Бургас

...
Енергийният системен оператор ще осигури зарядните станции, а Община Бургас
Коментари Харесай

Бургас с нов пилотен проект - за водороден градски транспорт

Енергийният систематичен оператор ще обезпечи зарядните станции, а Община Бургас ще закупи рейсовете

Бургас се готви за осъществяването на нов, пилотен за България план, обвързван с въвеждането на водорода като източник на сила за зареждането на градския превоз. Това разгласи по-рано през днешния ден кметът Димитър Николов, който посрещна в морския град служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният шеф на Енергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев. Тримата инспектираха ремонта на подстанция „ Хоризонт “ наоколо до Бургас, а по-късно приказваха и пред публицисти.

„ Искаме да аплайваме по грантовата скица в Европейски Съюз и да закупим рейсове, задвижвани от водород. Целта е да можем да осигурим по-евтин, по-качествен, по-природосъобразен и по-комфортен публичен превоз – какво в града, по този начин и по междуградските линии. Към момента новите рейсове на Община Бургас, които са електрически и извънредно рентабилни, имат главен проблем – не можем да ги употребяваме за междуградски пътувания, тъй като зарядът на батерията не е задоволителен. И тъкмо тук се намесва водородът като източник на сила “, разкри кметът Димитър Николов.

Той акцентира, че през днешния ден е станало ясно, че ЕСО ще си сътрудничи с Община Бургас за реализацията на плана, като енергийния оператор ще обезпечи достъп до водород и ще построи станции за зареждане на такива транспортни средства, а администрацията ще се ангажира да закупи рейсовете. По този метод ще се затвори цикъла и ще се подсигурява, че в бъдеще Бургас ще може да се възползва от нововъведенията в транспортните технологии. 

Проектът е моделиран по образеца на Осло, Норвегия, където водородни рейсове към този момент обикалят както в обитаемоте места, по този начин и сред градовете. „ Сега в Бургас имаме три вида рейсове – задвижвани от ток, от дизел и от газ. Най-евтини са електрическите и в случай че можем към тази система да прибавим водородните – „ Бургасбус “ ще бъде още по-финансово устойчиво и няма да се постанова бъдещо повишение на цената на билетите “, посочи още кметът.

Стана ясно още, че се планува и построяването на станции за зареждане на електрически автомобили, които ще бъдат построени на още места в Бургас. Целта е да се подтиква използването на този тип транспортни средства, които са минимум нездравословни за природата.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР