Ще започне едно още по-тежко напрежение и противопоставяне в словашкото

...
Ще започне едно още по-тежко напрежение и противопоставяне в словашкото
Коментари Харесай

Елена Поптодорова за ФрогНюз: Националистическа реторика на Фицо ...

" Ще стартира едно още по-тежко напрежение и опълчване в словашкото общество и то тъкмо преди европейските избори. Това неизбежно ще има резултат и отвън Словакия. Това, което прибавя още повече трудност в картината, е съветската интервенция. И по-рано, при предходните избори, когато беше определен Фицо, бяха открити дезинформационни актове от страна на Русия в Словакия. Без подозрение в този момент ще има доста, доста тежка корист със стрелбата против Роберт Фицо ".

 

Това сподели пред ФрогНюз дипломатът и държавник Елена Поптодорова

 

След, разговаряхме с нея за ролята на въпросния политик в искрено притеснителни процеси в словашкото общество. Говорихме още за идните евроизбори и по какъв начин тази офанзива може да бъде употребена както в Словакия, по този начин и отвън страната.

 

Вижте цялото изявление:

Когато приказваме за пукотевица, за атентат - такова е определението на словашките управляващи, е значимо да отбележим процесите, които доведоха до стрелбата против министър председателят на Словакия Роберт Фицо. Как се той, с използването на какви публични процеси?

 

Фицо се върна на власт, освен това за четвърти път. Той демонстрира удивителни политически умения за това по какъв начин да въздейства върху публичното мнение, по какъв начин да свири на струната на страхове, на терзания в обществото. Словашкото общество отдавна насам е разграничено. Фицо още по-остро опълчва разнообразни групи и разнообразни възгледи в обществото.

Той падна от власт след убийството, разстрела на млад проверяващ публицист и неговата другарка - Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Тогава в цяла Словакия имаше доста мощни митинги, тъй като не бе потърсена и открита отговорност за това политическо ликвидиране. До ден сегашен такава отговорност не е потърсена. Вместо това, Фицо поредно се афишира против журналистическата колегия, изключително тази част от нея, която желае да се проверява корупцията в словашкото общество, публицистите, които търсят отговорност от прокуратурата. Той напряко ги назова проведена незаконна група още преди време. Насочи даже органите за поддържане на реда и проверяващите органи да стартират безусловно кавга с тези журналистически издания, които желаят и слагат въпросите за корупцията и за справедливото правосъдие.

В Словакия има трайно повишаване на напрежението и то главно в интервалите, в които Фицо е начало на държавното управление там. Изследванията на публичното мнение сочат тъкмо такова разделяне. Влиятелната организация GLOBSEC, с която работя по европейски въпроси, наблюдават и мерят настроенията във всички европейски страни. Тъй като организацията е основана в Братислава, най-силно внимание насочват натам. Данните от GLOBSEC са доста тревожни. Поне една трета от словашкото общество са настроени скептично, с цел да не кажа по-силна дума, към Европейския съюз и НАТО. Скептични са и за помощта и поддръжката за Украйна. 

Да не забравяме, че Фицо завоюва изборите с лозунга “Нито един патрон повече за Украйна ”. Това явно притегли по-широк кръг гласоподаватели, които не са недоволни от даването на помощ, а по-скоро от цялостното развиване на страната. Той съумя да притегли такива недоволни гласове въз основата на платформа, която е мощно ретроградна. Тя е антиимигрантска, несъмнено доста проруска, има антизападни нотки. Всичко това докара до неговата победа и до още по-силно обостряне на настроенията вътре в Словакия, което избива след покушението против Фицо. Избива в мнения, които са много рискови. Веднага неговата партия СМЕР атакува опозицията и разгласи, че опозицията е почнала политическа война.

 

Личността на нападателя пък остава много настрана. Естествено, той ще бъде присъединен към демократични кръгове, без да принадлежи към тях. Иронията е, че нападателят е с предистория на националистически възгледи, бил в бранническа организация, която има профашистки и прохитлеристки уклони и знаци. 

Лошата вест е, че ще стартира едно още по-тежко напрежение и опълчване в словашкото общество и то тъкмо преди европейските избори. Поради огромната съгласуваност на европейските  страни и изобщо на международните събития и общества, това неизбежно ще има резултат и отвън Словакия.

Какво развиване ще забележим тук насетне съгласно Вас - виждаме, че СМЕР към този момент се засилва, към този момент съществено употребява тематиката политически. Това напрежение ще избие в някаква доста последна посока?

 

Лошото е, че всичко това се случва в сериозен интервал - безусловно дни преди европейските избори. Ще се употребява доста тежко, доста еднопосочно, доста манипулативно в акциите, освен в самата Словакия, а и отвън нея. Това е моето безпокойство.

Това, което прибавя още повече трудност в картината, е съветската интервенция. И по-рано, при предходните избори, когато беше определен Фицо, бяха открити дезинформационни актове от страна на Русия в Словакия. Без подозрение в този момент ще има доста, доста тежка корист с този драматичен случай.

Каквото и да си кажем, колкото и паника да показваме, би трябвало да кажем, че това е безусловно неприемливо фасон или акт на изложение на фрустрация или на политически възгледи. Ние не знаем дали някакви съответни политически възгледи са провокирали тази реакция на един частен, независим деятел. Ще има опити също по този начин да се припише някакъв по-сериозен план, надали не прелиминарен проект, без значение от това, че обстоятелствата демонстрират, че подобен план няма, че това е едно персонално деяние, подбудено от самата лична характерност на причинителя.

Никой от заинтригуваните среди обаче - ръководещите среди в Словакия, националистическите групи в другите европейски страни и преди всичко в Русия, няма да желае и да търси здравомислещ разбор на събитията. Никой от тях няма да търси и корена, от който се стигна до този акт на агресия; няма да вземе поради по какъв начин вървяха процесите в словашкото общество, няма да си спомни убийството на проверяващия публицист Ян Куциак, няма да обърне внимание на метода, по който в Словакия се подхранва антизападна агитация, няма да обърне внимание на офанзивата против публицистите. 

Неслучайно упорствам върху тази доста тревожна наклонност от страна на самия Фицо и на ръководещата партия, в това число държанието на вътрешния министър, с доста тежки офанзиви против проверяващи публицисти, които задават въпроси. В Словакия към този момент да зададеш изострен въпрос е престъпно действие. Това в огромна степен припомня ситуацията в Унгария. В Словакия има и антиамерикански позиции, Сорос още веднъж е изваден като най-големия изверг, което е особено натрапване в Унгария от повече време, у нас също има такава наклонност, само че е по-рехава. В Словакия има опит да се копира линия на държание от Унгария.

 

Нищо оптимистично не виждам, изключително в дните до осъществяване на европейските избори. След това към този момент зависи какви конфигурации ще се появят, само че времето е мъчно. Трудно е точно от позиция на този псевдонационализъм, който обслужва единствено избрани партии и избрани политически водачи, само че не и общия интерес на европейските народи, взети поотделно, само че и като цяло, като част от Европейския съюз.

Преди европейските избори виждаме напрежение освен в Словакия, а в редица страни. Забелязват се засилени дезинформационни акции, както и Вие споменахте. Моето терзание е, че когато европейците отидем да гласуваме за Европейски парламент, ще се окажем комплицирани. Опасението ми е, че Европейският парламент ще се изпълни с хора с искрено антиевропейски позиции, което е извънредно рисково. Ако  това се случи, кой ще е огромният печеливш?

 

Изостанахме доста в провеждането на непрекъснатия, ежедневния диалог с жителите, които сме повече от просто гласоподаватели. Ние сме хора, които живеем в страните си, дружно със сънародниците си, търсим способи и желаеме страните ни да се развиват добре. В България този диалог по този начин и не се организира в продължение на доста години.

Когато полагахме старания, тук включвам и себе си, да осигурим участията на страните от Централна и Източна Европа в двете фамилии - Европейския съюз и НАТО, ние го направихме като едни доста по-информирани и отдадени хора, които обаче някак оставиха настрана известния диалог. Когато се оформи подобен вакуум, доста елементарно навлиза агитация и операция.

Очевидно е, че развиването на някогашните спътници на Съветския съюз, на Кремъл в западна посока има своите съперници в самите страни заради съответна обязаност на избрани групи от популацията с преходните режими. Това, че не организирахме този диалог и не го водихме поредно и пълноценно, даде опция на тези среди - някои от тях носталгични, други от тях нападателно заинтригувани, да се наместят и да показват една тотално неверна и нездравословна картина на участията ни и на принадлежността ни към Европейския съюз и НАТО.

Говоря това със задна дата и с тежко страдание и самокритичност, без обаче да мога да очертая бързо решение на този проблем. Дезинформацията, хибридните офанзиви, които започнаха - изключително след навлизането на Русия в Украйна, толкоз бързо се усилват по интензитет, по периодичност, а и по наличие, че ние, които желаеме да забележим страните си като част от обединена и мирна Европа, останахме неподготвени за това какво да противопоставим на тази дезинформация. В дните, които остават 6-9 юни когато в обособените страни ще се избира Европейски парламент, е нужна цялостна, тотална готовност на тези, които вземат участие в изборите, съответните политически партии, само че и на гражданското общество, което също стана някак безсилен наблюдаващ.

В огромна степен е значима и ролята на публицистите, които би трябвало да поддържат тази тематика гореща. Като споделяме обстоятелствата, споделяме истината за това, което се случва. Ето в този съответен случай е належащо да се опише цялата история на Фицо. Да се каже, че това е човек, който потегля от Комунистическата партия на Словакия, който съумява в предишни политически интервали да се моделира, да се намести в съответната обстановка и по този начин да завоюва повече от един път доверие и властови позиции.

Непременно би трябвало да се разясни и какъв брой е куха тази националистическа изразителност, която той поддържа. Той с нищо не е дал опция какво друго би предложил на словаците, в случай че ги извади от двете фамилии - от Европейския съюз и НАТО. Същото важи и за България и този тип политици тук. Тези политици вървят със усилване на страховете на хората, усилване на негативизма в обществото, без обаче да предложат съответна друга посока на развиване или опция. Това би трябвало да бъде атакувано - какво би било?

Да затворим очи за момент и да си представим какво би било, в случай че България не беше член на Европейския съюз и НАТО. Какво би било? Словаците да затворят за момент очи и да си показват, в случай че те не бяха членове на Европейския съюз и НАТО, какво би било. Такъв диалог би трябвало да се води. В тревожни общества, каквито са нашите, доста елементарно хранителна почва намират такива заплашителни тези за огромната, тежката заплаха, която грози обществата оттатък. Непременно се приказва за външна заплаха, което е тотална имитация, тотално възпроизвеждане на кремълските тези и кремълската теория. Това намира доста лесна хранителна почва в неинформирани, подведени умишлено и тревожни общества.

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР