Енергийният регулатор все пак реши да забрани възможността производители, търговци

...
Енергийният регулатор все пак реши да забрани възможността производители, търговци
Коментари Харесай

КЕВР все пак прие промените в полза на централите на Доган и Ковачки

Енергийният регулатор въпреки всичко реши да забрани опцията производители, търговци и консуматори на електрическа енергия да вършат пазарни обединявания сред обособените балансиращи групи и по този начин да чистят дефицит и остатък преди да стигнат до държавния " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО), която пък да ги трансферира на електроцентралите на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган и на предприемача Христо Ковачки и да им заплаща за това контролиране на мрежата. Комисията не се съобрази с отрицателните мнения на съвсем всички пазарни играчи и с причините им, че това ще докара до повишение на крайните цени за клиентите.

Решението е взето на 17 декември в изискванията на натрапен от предходния ден от Народното събрание мораториум върху цените на електрическата енергия до 31 март 2021 година, а то действително се отразява върху цената на тока. В същото време европепутатът Радан Кънев насочи бързо запитване до Европейската комисия дали това ограничаване не нарушава европейската инструкция, като отговорът се чака в средата на януари. Така че буди леко неразбиране за какво Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не изчака и това мнение, преди да вземе решение за смяна, влизаща в действие от 1 февруари, в случай, че би имала задоволително време да вземе поради и мнението на Брюксел. В същото време КЕВР одобри цените за балансиране от 1 януари 2021 година до края на идната година, запазвайки формулата за закупуване на незадоволителните количества сила на почасова борсова цена за идващия ден плюс 100 лева, без да вземе поради, че междинните стойности на свободния пазар трайно се настаниха на равнища към 600 лева Например доставките за 21 декември удариха следващ връх от 669 лева./МВтч.

От оповестена предишния петък на засегнатите от смяната на разпоредбите за търговия с ток излиза наяве, че въпреки всичко се не разрешава размяната на така наречен небаланси отвън балансиращите групи. Досега при недостигащи или непотребни количества електрическа енергия можеша да се обменят и сред групите, преди небалансите да отидат при ЕСО. Според засегнатите от възбраната това в действителност ще понижи крайните цени за балансиране от страна на ЕСО, само че те ще бъдат налагани върху по-големи небаланси, което в последна сметка ще вдигне разноските на пазарните участници, а оттова и на крайните цени на тока. В композиция с високите цени за дефицит това би означавало двойно повдигане на разноските им, считат борсови играчи.

Решението на КЕВР за възбраната на пазарните обединявания ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд, обявиха търговци на ток. Докато обаче той се произнесе действието на ограничаването ще е комбинирано с опустошителните борсови цени на електроенергияга.

КЕВР обаче упорства с мнението си, че настоящето балансиране не води до фактически смъкване на разноските за контролиране и основава условия за понижаване на конкуренцията сред пазарните участници. Според регулатора " настрана от това, при администрирането на процеса на уедряване на групите, в който поетапно са се присъединили всички координатори на балансиращи групи, са установени противоречиви въпроси, свързани с договорите за преразпределение на небалансите в групите, което води до неустановеност в връзките ".

Според КЕВР обединяванията на балансиращи групи понижават общото количество небаланс в системата, което математически води до нарастване на цените за излишък/недостиг, посредством които се възвръщат разноските за балансиране на системата.

" По тази причина участниците в обединяването заплащат несъразмерно по-ниски разноски за балансиране по отношение на размера на обединената група, което, обаче, е напълно за сметка на сензитивно по-високи разноски заради нарасналата цена за небаланс на координаторите, нежелаещи и/или неможещи заради нормативна възбрана да вземат участие в обединявания ", написа КЕВР, с което демонстрира, че действително поправката е в интерес на единиците пазарни участници, които не са част от балансиращи групи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР