Енергийният министър Теменужка Петкова ще получи правомощия да реши еднолично

...
Енергийният министър Теменужка Петкова ще получи правомощия да реши еднолично
Коментари Харесай

Студен резерв за 57 млн. лв. отива най-вероятно в държавната ТЕЦ

Енергийният министър Теменужка Петкова ще получи пълномощия да реши еднолично на кого от производителите на електрическа енергия да даде близо 57 млн. лева до края на юли 2021 година с цел да поддържа мощностите си в режим на подготвеност за включване при поискване от " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО). Това плануват импортираните в понеделник ремонти в Закона за енергетиката, които минават през преходните и заключителните разпореждания в Закона за локалното самоуправление и ще бъдат прегледани във вторник на второ четене в парламентарната районна комисия.

Най-вероятно средствата ще отидат в държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", която е на голяма финансова загуба през последните години и не може да продава на свободния пазар тока си и работейки натрупа загуби поради скъпите парникови излъчвания. Такава индикация най-малко даде енергийният министър Теменужка Петкова в петък, когато стана ясно, че държавното управление, в опит да се разграничи от Движение за права и свободи и да оцелее, счита да не организира тази година търгове за разполагаемост на 650 МВ. Мотивът е, че по този начин ще се ограничи наливането на пари в Топлоелектрическа централа " Варна " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Само година по-рано Петкова не виждаше проблем в това, че страната заплаща на ТЕЦ-а на Доган за леден запас.

Според импортираните общо от ръководителя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, от водача на НФСБ Валери Симеонов и редица депутати от ГЕРБ и " Обединените патриоти " до 30 юли ЕСО би трябвало да изготви и даде на енергийния министър отчет за адекватност на електроенергийната система за интервала 1 август 2020 година - 1 юли 2021 година Той ще съдържа прогнози за бъдещото ползване и упованията на Николов са избраните за леден запас мощности да бъдат понижени от сегашните 650 МВ. С какъв брой занапред следва да се види. На тази база Петкова ще издаде заповед, с която ще наложи на енергийни предприятия (най-вероятно държавната ТЕЦ) спомагателни отговорности за обслужване на обществото. Тя има такова право по силата на Закона аз енергетиката, когато би трябвало да се обезпечи непрекъснатост на доставките на електрическа и топлинна сила и природен газ. В Заповедта би трябвало да се дефинира срокът и изискванията за осъществяване на отговорностите.

Тази законова опция бе употребена от Петкова при започване на 2020 година, когато вкара Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " в квотите за доставяне на семействата и обезпечи спомагателни 67 млн. лева за сдружението, които бяха взети от понижението на цената на природния газ със задна дата от август 2019 година Вместо с тези средства да се смъкна натиска върху новите цени на електрическата енергия или да се понижат старите по сходство на тези за топлофикационните сдружения, те отидоха непосредствено в държавната въглищна централа.

Даването на студения запас на държавната Топлоелектрическа централа просто по този начин е подозрително от позиция разпоредбите на конкуренцията и е много непазарно. Ако пък се включат и други производители, ще стои въпросът по какви критерии са били определени те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР