Енергийният гигант Qatar Energy е сключил договор с Германия за

...
Енергийният гигант Qatar Energy е сключил договор с Германия за
Коментари Харесай

Катар ще доставя втечнен природен газ на Германия

Енергийният колос Qatar Energy е сключил контракт с Германия за доставки на полутечен природен газ, заяви държавното управление на Катар.

Газът ще бъде продаден на американската компания Conoco Phillips, която ще го доставя до терминала в Брунсбютел, съобщи катарският министър на енергетиката Саад Шерида ал Кааби.

Доставките би трябвало да стартират през 2026 година и могат да продължат 15 години. Годишно ще се доставят до два милиона тона.

Qatar Energy води диалози с немски компании за спомагателни доставки на газ, посочи Ал Кааби. „ Имаме положителни връзки с немските компании и немското държавно управление “, акцентира той. Германия се пробва да замести доставяния от Русия газ с полутечен природен газ. За задачата се построяват няколко терминала в Северно и Балтийско море. Очаква се първите терминали скоро да стартират работа.

Катар е един от най-големите експортьори на полутечен природен газ в света. Богатото емирство е на трето място по ресурси на газ в света след Русия и Иран.

Катар споделя с Иран най-голямото газово находище в света, което се намира край крайбрежията на страната. По-голямата част от износа на емирството е ориентирана към Азия, главно към Япония, Южна Корея и Индия.

Германските газохранилища са цялостни, само че федералният министър на стопанската система Роберт Хабек акцентира, че втечненият газ е „ централен детайл за обезпечаване на енергийните ни потребности през идната зима “. Досега Германия и други европейски страни получават втечнения природен газ, доставян през Холандия, Белгия или Франция, най-вече от Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР