Енергийната криза в Европа ще се отрази на Сърбия в

...
Енергийната криза в Европа ще се отрази на Сърбия в
Коментари Харесай

Заради газопровод на Борисов, който не ползва България, Сърбия очаква "най-евтиния газ в Европа"

Енергийната рецесия в Европа ще се отрази на Сърбия в по-малка степен, защото страната " имаше задоволително храброст да построи газопровода " [руските медии показват, че става дума за " Турски поток " - бел.ред.], съобщи сръбският президент Александър Вучич, представен от организациите " Интерфакс " и ТАСС.

Всъщност газ до Сърбия, Унгария и Хърватия нямаше да доближава, в случай че държавното управление на Бойко Борисов не беше построило форсирано връзката сред турската и сръбската граница, която той назовава " Балкански поток ", само че в Съединени американски щати и Русия намерено споделят, че е част от съветския " Турски поток ". Този обект, струващ близо 3 милиарда лева, се показва за част от българската газопреносна мрежа, само че няма никакви разклонения за български консуматори. Реално за години напред съвсем целият му потенциал е запазен от " Газпром ".

Миналата година енергийната министърка Теменужка Петкова говореше, че задачата на новия газопровод била да се обезпечи газ от разнообразни източници и направления, което щяло да окаже удобно влияние върху потребителите. В реалност утвърдените от държавното управление по предложение на Петкова капиталови планове за така наречен Балкански поток, не плануват създаване на газопроводни разклонения в областите, през които минава той. Още през 2017 година Делян Добрев, ръководител от ГЕРБ на парламентарната енегрийна комисия, съобщи, че газопроводът е обект на " Булгартрансгаз " и е само за увеличение директния потенциал.

От 1 октомври 2021 година до 31 декември 2039 година " Газпром " е резервирал 100% от наличния механически потенциал на газопровода към Сърбия (211 гВтч/ден), сочат данните от Европейската мрежа на газопреносните систематични оператори (ENTSOG). До 15 януари тази година бе записано, че техническият потенциал е 400 гВтч/ден и от тях 318 гВтч/ден непокътнат от " Газпром ". Но по-късно той е понижен на половина до 211 гВтч/ден. Това значи, че и директните такси, които ще получава българското държавно сдружение, ще са на половина по-малко, защото се заплащат за пренесени количества. На процедура това значи, че при оптимално натварване на преноса вероятните доходи биха били не повече от 240 млн. лева на година, т.е. 100 милиона по-малко от плануваното, и е незвестно по кое време българската част от " Турски поток " ще се изплати.

В неделя Вучич се срещна в Белград с съветския външен министър и по-късно съобщи, че е предал посредством Сергей Лавров и мицепремиера Юрой Борисов на Путин молба Сърбия да получи оптимално преференциална цена за пирордния газ.

Преди дни той съобщи, че за страната му е значимо да удължи дълготрайния контракт с " Газпром " на настоящето равнище от 270 $ за 1000 куб. м. газ, до момента в който в Европа цените на 6 октомври надвишиха 1900 $ и след няколко " успокоителни " думи от Путин слязоха надолу.

През септември съветският президент разяснява, че страните, сключили дълготрайни контракти за съветски газ, " могат в този момент да потриват предостатъчно ръце и да ликуват ". След това Вучич го назова kingmaker, който можел да дефинира " на кого, на каква цена и с какъв брой да вдигне цената ".

Няколко страни в Европейски Съюз желаеха инспекция на ролята на Русия за сегашната рецесия, защото хранилищата в Европа - някои от основните се управляват от " Газпром " или компанията взе участие в тях - са с малко зареждане през лятото. Освен това Русия упрекна повреда в собствен основен обект в Сибир за внезапното понижаване износа на газ за няколко седмици. Сега Лавров споделя, че страната е подготвена да усили износа, само че първо трябват съответните контракти с Европа.

От 2009 година насам " Газпром " управлява над 56% дял в NIS, най-голямата енергийна компания на Сърбия, а началник на държавната компания " Сърбиягаз " е Душан Баятович, член на проруската Социалистическа партия на Ивица Дачич и посочван като един от най-важните за Москва хора в страната. През януари 2021 година той предложи да помогне на държавното управление на Бойко Борисов да форсира завършването на градежа на газопровода в България, в това число със заварчици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР