Енергийната компания „Енерго-Про Варна“, която снабдява с електроенергия Североизточна България,

...
Енергийната компания „Енерго-Про Варна“, която снабдява с електроенергия Североизточна България,
Коментари Харесай

„Енерго-Про Варна” погасява предсрочно облигации за €130 млн.

Енергийната компания „Енерго-Про Варна“, която доставя с електрическа енергия Североизточна България, разгласи посредством БФБ, че погасява предварително облигации от 130 млн. евро, които емитира през ноември 2016 година Така компанията предплати на облигационерите по емисията всички дължими суми, в това число главницата и дължимите лихви. Компанията майка – „ Енерго-Про а.с. Чехия ”, пласира сполучливо еврооблигации за 370 млн. евро на борсата в Дъблин. Поръчките надвишиха 800 млн. евро.

Припомняме, че по-рано тази година „ Енерго-Про ” получи кредитен рейтинг Вътрешни войски от организация Fitch Ratings и ВВ- от S&P Global Ratings. Доходността за вложителите ще е 4% годишно. С тези облигации компанията добавя и диверсифицира източниците на финансиране. Емисията е пласирана измежду необятен набор от институционални вложители в цяла Европа.

„ Предплащаме емисията на „ Енерго-Про Варна ”, която беше рекордна за българския пазар. Облигационерите ще получат парите си с обещаната рентабилност, според изискванията на контракта. Повечето от държателите на емисията на облигациите на „ Енерго-Про Варна ” са декларирали интерес за присъединяване в новата емисия, тъй че съдействието ни с тях продължава ”, разяснява пред „ Труд ” основният изпълнителен шеф на „ Енерго-Про Варна ” ЕАД Момчил Андреев.

Както „ Труд ” писа „ Енерго-Про а.с. Чехия ” закупи трето електроразпределително сдружение в Грузия и се трансформира в най-голямата енергийна компания в страната. Компанията разшири бизнеса си и в Турция.

„ Продължаваме да влагаме в мрежата в Североизточна България ”, посочи Момчил Андреев. На въпрос на вестника за интереса на компанията майка към придобиване на бизнеса на ЧЕЗ у нас, Андреев бе сбит: „ Продължаваме да демонстрираме интерес към активите на ЧЕЗ в България. Въздържам се да разясня настояща, неприключила договорка ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР