Енергийната бедност“ не е категория от системата на социалното подпомагане

...
Енергийната бедност“ не е категория от системата на социалното подпомагане
Коментари Харесай

Вицепремиерът Лазаров: Енергийната бедност не е категория на социалното подпомагане

„ Енергийната беднотия “ не е категория от системата на общественото подкрепяне и обществените помощи.

Тя ще засегне над 2 млн. души в България освен това освен тези с ниски приходи “. Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров в отговор на въпрос от парламентарния надзор. Той акцентира, че „ енергийната беднотия “ не трябва да се свързва единствено с отоплението и получаващите целева помощ за отопление, каквото схващане, за жалост, към момента има в публичното пространство. „ Не бива да се позволява и в бъдеще сходна неточност, което костваше забавянето на процеса по дефинирането на понятието до момента “, уточни Лазар Лазаров.

„ Европейската комисия регистрира, че растежът на цените има отрицателно отражение  върху стопанската система и семействата както с ниски, по този начин и със междинни приходи. Данните сочат, че приблизително за Европейския съюз през 2021 година 26% от работещите имат усложнения да покриват разноските си. Това постанова и предприемане на съответни подкрепящи ограничения “, добави министърът на труда и обществената политика. 

Той изясни, че целевата помощ за отопление е с ясно предопределение и целеустременост по смисъла на Закона за обществено подкрепяне и не следва да се обвързва с „ енергийната беднотия “, която е детайл на Закона за енергетиката в сходство с условията на Европейската комисия.

Вицепремиерът увери народните представители, че Министерството на труда и обществената политика ще продължи да работи за ограничение на „ енергийната беднотия “ посредством разширение на обсега и адекватността на обществените помощи.

В умозаключение Лазар Лазаров посочи, че служебното държавно управление прави нужното, с цел да компенсира в оптималната степен насъбраното през годините закъснение на процеса на дейно противопоставяне на „ енергийната беднотия “. „ Всички дружно изискуем това на хората. А те чакат поддръжка от българските управляващи във все по-трудните условия на живот “, сподели министърът на труда и обществената политика пред депутатите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР