получават възможност да проследяват трафичните данни от всички мобилни телефони

...
получават възможност да проследяват трафичните данни от всички мобилни телефони
Коментари Харесай

Полицията получи безконтролен достъп до всички телефони и интернет връзки

получават опция да наблюдават трафичните данни от всички мобилни телефони и интернет контакти на българските жители без правосъдно позволение. Полицията може безотговорно да изисква информации от мобилните оператори и доставчи ците на интернет услуги за това кой къде върви, с кого и по кое време приказва. Това излиза наяве от оповестения в Държавен вестник Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние , демонстрира инспекция на Mediapool.

Трафичните данни на жителите не засягат същинската преписка, т.е. какво се съдържа в самите диалози, само че разрешават откриване цялата друга информация. Движението на жителите може да бъдат проследявано през клетките на мобилните оператори, с кого те приказват, какви уеб сайтове посещават и с кого си пишат.

Допреди налагането на изключителното състояние, трафичните данните се използваха единствено за откриване на тежки закононарушения, за които се поставят над 5 години затвор. Нарушаването на наложителната карантина даже в изискванията на COVID-19 се санкционира с до 3 години затвор.

Всички може да са пострадали

Всичко това се случва посредством изключителното законодателство, което постанова смяна в Закона за електронните известия. Тя официално визира единствено хората под карантина, само че в действителност може да разпростре върху всички. В закона към този момент се споделя, че операторите съхраняват трафичните данни на своите клиенти за период от 6 месеца за “принудителното осъществяване на наложителната изолираност и болничното лекуване на лица “, които са отказали да стоят под карантина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР