Емисиите от парникови газове в ЕС през последното тримесечие на

...
Емисиите от парникови газове в ЕС през последното тримесечие на
Коментари Харесай

Чистият въздух от времето на пандемията вече е мираж

Емисиите от парникови газове в Европейски Съюз през последното тримесечие на 2021 година са се възстановили до нормалните си равнища от преди пандемията от ковид. Дори означават леко покачване на фона на дългогодишната наклонност на равномерен спад, сочат данни на статистическата работа на Европейски Съюз Евростат.

Те идват в миг, в който Европейски Съюз се стреми да понижи зависимостта си от съветските горива на фона на войната в Украйна. Енергийните потребности на континента обаче би трябвало да бъдат обезщетени и в следствие локалните въглища получиха краткотраен напредък и усилиха каузи си в енергийния микс, макар че са най-големият замърсител. Така макар напъните на лдерите на Европейски Съюз да не нарушават политиките против изменението на климата и да усилват каузи на ВЕИ в енергийния микс, евентуално и през първите 2 тримесечия на актуалната година емисионната сметка ще е висока.

Интересен факт е, че в България равнищата на излъчванията са се възстановили до " естествените " стойности доста по-рано от междинните за Европейски Съюз. Причината е че през третото и четвъртото тримесечие на предходната година в доста западноеврипейски страни имаш локдауни поради вълните от по-заразните разновидности Делта и Омикрон на вируса. В България обаче ограниченията бяха доста по-меки, а и всеобщо рестриктивните мерки не се съблюдаваха.
Кой какъв брой способства за излъчванията
Индивидуалното ползване на семействата заема максимален дял от парниковите излъчвания за последното тимесечие на миналата година - 22%. Производственият бранш и добивът на електрическа енергия способстват с по 21% за общото замърсяване, селското стопанство с 12%, а превозът и логистиката - с 11%.
Реклама
Общо излъчванията от парникови газове в Европейски Съюз надвишават 1.04 млрд тона (след приравняване на всички нездравословни газове към излъчвания въглероден диоксид*) през последното тримесечие на 2021 година спрямо 1.05 милиарда тона за същия интервал на 2019 година През четвъртото тримесечие на 2020 година излъчванията в Европейски Съюз са намалели с малко над 4% по отношение на същия интервал година по-рано, основно поради рестриктивните мерки в интернационалните пътувания и по-високия % работещи от у дома.

Въпреки прогнозите на някои запалянковци, че COVID-19 постоянно ще видоизмени навиците и потреблението на хората към по-екологично и равнищата на въглеродния опечатък ще са по-ниски спрямо предпандемичните им стойностии, данните на Евростат надалеч не поддържат тази доктрина.

*Еквивалентност към CO2 е индикатор, употребен за сравняване на разнообразни парникови газове, като метан, посредством превръщане на техния капацитет за стопляне на метричен звук с този на въглеродния диоксид.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР