, Емилия МилчеваС малко повече късмет метеоритът, тупнал в Северозапада,

...
, Емилия МилчеваС малко повече късмет метеоритът, тупнал в Северозапада,
Коментари Харесай

Българското море: Скъпотия и печалбарство. А можем повече

, Емилия Милчева

С малко повече шанс астероидът, тупнал в Северозапада, можеше да падне някъде по Черноморието и с малко повече информационни старания да бъде разгласен за НЛО. Така летният сезон щеше да е не просто избавен, а свръхуспешен. Но туризмът е тези хора да дойдат и идната, и по-следващата година, и въобще да си идват и без НЛО, вместо " като за първи път става ".

Още от същото

Като всеки летен сезон на българското море и този е още от предходния, освен това на по-високи с 20-30% цени, без значение че до края на 2023 година се ползва понижената ставка на Данък добавена стойност от 9 на 100 за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги и за фитнесите. Браншът упорства тя да си остане непрекъсната, като при хотелиерите, които я употребяват от 14 години - въпреки че аргументът за изсветляването като резултат предстои на статистическа инспекция.

Що се отнася до качеството на почивката няма изключително значение дали човек е избрал първокласен или нискобюджетен хотел, да вземем за пример в Слънчев бряг - личният състав и в двата може да е от неопитни младежи, шезлонгите на плажа са наблъскани един до различен, безвъзмездни химически тоалетни няма, а неналичието на паркинги може да влуди човек с кола, както и цените за паркиране, които стигат до 20 лв. дневно. От балкона и на единия, и на другия се вижда море от постройки и китайска продукция, която се вее от сергиите, а неналичието на естествени указателни табели на български и британски език е типична освен за Черноморието, само че и за България.

Всички тези неналичия са поправими, стига печалбарството и известната максима " ден година храни " да не навредят на туристическия артикул. Всяко лято в обществените мрежи се популяризират фотоси на касови бележки от морето, където се виждат страховити цени и неизбежно се появяват съпоставения със съседите гърци. Дали ще са двайсетина лв. за бургер, рибена супа или цаца с пържени картофи, възмущението се излива заради една съществена причина - цената не дава отговор на качеството.

От една страна е добре, че касови бележки има, от друга обаче да се откри място с вкусна храна и търпими цени по морето си е предизвикателство. А да се открие заведение, в което да посрещат клиенти с усмивка и да ги изпращат с " комплимент " - парче плод, сладкиш или глътка домакински ликьор, е непостижима задача. Дори " безвъзмездна " чаша вода се свиди на българските ресторантьори.

Море, алкохол и балконинг

С презастрояването на Черноморието, което се оказа невероятно да бъде спряно, ще се наложи да се примирим. Късно е за мораториум върху строителството. " Усвояването " на държавните и общински терени по морето се случваше по всевъзможни способи и по предписание за смешно ниски цени - от заменки през промяна на предназначението горски и аграрен фонд и позволения за строителство в зоните от " Натура 2000 ". Ще би трябвало да се примирим и със притежатели на хотели и заведения по морето, които нямат визия от тази промишленост, само че е трябвало да центрофугират едни пари. Семейният бизнес, който е гръбнакът на туристическата промишленост в прилежаща Гърция, в България е стеснен до изхранването и някои дребни хотелчета.

Затова и българското море през днешния ден няма какво друго да предложи с изключение на море, алкохол и балконинг. Ако желае да е атрактивно и за непознати, и за български туристи ще би трябвало да развие и различен вид развлечения. С какво разполага в този момент? Няколко аквапарка и школи за образования по водни спортове, само че като цяло спортът не застъпен - а и места за подобен вид интензивности няма (фитнесите не се броят, нито корабчетата за разходка). Не е въображаемо и за занимания, в които да е ангажирано цялото семейство.
На този декор годишните вайкания на туристическия отрасъл по морето, който е и най-рекламираният в чужбина със средства на данъкоплатците, почват да дотягат. Но България може да предложи доста повече от презастроени морски курорти и къса плажна линия, стига най-накрая да бъде създадена интелигентна визия за Бранд " България ", включваща и спа туризма, и винения, историческия, религиозния и така нататък Това е същинската задача на Министерството на туризма - не да провежда скъпо струващи български павилиони за изложби в чужбина и да се прави, че не вижда по какъв начин " Слънчев бряг " АД - държавното сдружение, стопанисващо инфраструктурата на най-големия морски курорт, е на загуба повече от 10 години. За лято 2023 България се популяризира в чужбина с клип от 2020 година, се разбра по време на служебния кабинет. Случаят с обещаните, само че неизплатени на огромните, най-вече немски, туроператори 35 евро на екскурзиант, докаран със аероплан у нас през 2022 година, също повлия за притока на чужденци по морето този сезон.

Въпреки това прогнозите са туристите по Черноморието да стигнат 4,6 милиона, което е малко повече от предковидната 2019 година. Черно море остава опция и за доста българи, които могат да си разрешат само къса отмора от три, пет дни, най-вече седмица.А до момента в който българският морски туризъм чака астероид, да вземе да усъвършенства качеството на обслужването и на предлаганите артикули.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР