Емил Кременлиев е един от героите от САЩ 94. Един

...
Емил Кременлиев е един от героите от САЩ 94. Един
Коментари Харесай

Емил Кременлиев: Левски е марка във футбола ни и влизането му в Топ 6 не е химера

Емил Кременлиев е един от героите от Съединени американски щати 94. Един от тези, които тогава изкараха народа по улиците и му подариха едно незабравимо лято. На това международно славният ни народен тим по футбол приключи четвърти. Постижение, което надали в миналото ще бъде усъвършенствано от идващите генерации. Кременлиев е също повторен първенец на България с Левски и е измежду футболистите, играли за Левски и ЦСКА.

В изявление за Silentbet Емил Кременлиев приказва за възхода на сегашния си клуб Арда, на който е помощник-треньор, за развоя на шампионата, за какво у нас към този момент не се вършат футболисти и по какъв начин националният ни тим може да излезе от пропастта.

- Г-н Кременлиев, Арда прави възторг този сезон. Ако е правилно, че апетитът идва с яденето, мислите ли към този момент за Европа?

- Това е много мощно казано. Ние прескачаме ходило по ходило, защото във футбола има неписано предписание, че не могат да се прескочат две-три стъпала едновременно.

- На кое ходило тогава в развиването си като тим е Арда?

- Първо желаеха от нас да влезем в елита. Влязохме. После ни бе сложена цел да се утвърдим при майсторите. Утвърдихме се. Сега се борим за влизане в Топ 6 и да се представим добре в шампионата за Купата, който нашият треньор към този момент е печелил с различен клуб. Разбира се, откакто подсилим отбора на някои постове през зимната пауза и в случай че през пролетта ни се отдаде опция за освен това и събитията разрешат, ние ще се борим до дъно за колкото се може по-високо класиране.

- Кърджали е измежду дребното наши тимове, които разчитат на повече български футболисти?

- Такава е политиката на клуба и считам, че е вярна. Нещо повече. При нас има българи, които в никакъв случай не са играли толкоз добре в предните си български клубове. В Арда те преоткриха себе си.

- Възможно ли е Арда или Локомотив (Пд) да объркат сметките на кандидатите за купата Лудогорец и ЦСКА София?

- Съгласен съм, че Лудогорец и ЦСКА ще се борят да станат първи. Но след тях се обрисува оспорвана борба за местата, даващи право на присъединяване в евро шампионатите, и класиране в Топ 6. Не единствено Арда и Локомотив се борят за шестицата. Очаквам при Локомотив да има оттегляне, което не е обвързвано с напускането на Акрапович. На това мнение бях и когато той водеше отбора в това състезание и в един миг бяха водачи. Отборите към този момент разгадаха играта на Локомотив, по тази причина имам съображение да считам, че при тях ще се получи спад.

- Кои са другите претенденти за Топ 6?

- Берое, който изостана краткотрайно, поради отсрочени мачове. ЦСКА 1948 направиха стойностна селекция, а и наличието на фигура като Красимир Балъков се усеща. Черно море също е насочен към шестицата, откакто разполага с добър треньор в лицето на Илиан Илиев и качествени реализатори. И тук наложително да вмъкна и Левски. Влизането в Топ 6 не е фантазия за тях, тъй като Левски си е Левски.

- Левски може и да е име, само че финансовата рецесия го унищожава и това му се отразява спортно-технически.

- Това е единствено краткотрайно. Левски е марка в нашия футбол, има и огромна фенска маса. Той е различим футболен бранд и прелъстителен за спонсори. Чета, че към този момент се е сдобил с един, два нови спонсора. Ще има и още, и последователно ще се изправи на крайници.

- Колко скоро очаквате да се случи?

- Още през пролетта ще видите един друг Левски. Кризата при него няма нищо общо с рецесиите в другите клубове. Като Сливен да вземем за пример, където затриха футбола, или по-пресен образец с Нефтохимик, който стартира мач със седем футболисти и откакто в 10-ата минута остана с шест, дуелът завърши. Говорим за Нефтохимик, който преди години беше бодил в очите на водачите и постоянно в челото на класирането. Случващото се с този тим е позор за общината в Бургас и за локалната общност.

- Г-н Кременлиев, за какво в България към този момент не се създават положителни футболисти, както преди години?

- Изтървано е ситуацията от най-ранна възраст. Играчите не са научени на обикновените неща във футбола, не са придобили привички. И това го разбирам, чак когато даден футболист пристигна при мъжете.

- Защо се получава по този начин? Нямаме треньори, които да работят с подрастващи, или повода е друга?

- Комплексни са аргументите. Много млади треньори нямат тласък да работят за 1000 лв.. Аз съм приказвал с такива. Спряха с футбола и взеха решение да си вадят хляба с друго. Липсват и финансови тласъци за треньорите. Примерно един експерт вади едно-две положителни момчета от деца, след това му ги вземат Левски, ЦСКА или Лудогорец. Дали ще ги развият или погубят, е различен въпрос. Но треньорът, който ги е основал от най-ранна възраст, не получава тласъци. Такива, каквито евентуално ще вземат за прехвърлянията в чужбина първите треньори на Мартин Минчев и Филип Кръстев, несъмнено и на Станислав Иванов. Но, с цел да прави един треньор сходни футболисти, той би трябвало да е непрекъснато поощряван от ръководителите си за свършената работа. Има и други аргументи да нямаме мощни млади футболисти. Няма количество, както преди. Защото, в случай че има количество - примерно 10-15 играчи на година, в които треньорите виждат нещо, все двама-трима качествени ще излизат от тях. Дисциплината, отговорността и самосъзнанието на децата също са от голяма важност. Преди треньорът споделяше на подготовка на най-малките по какъв начин да застават в отбрана, какъв да им е методът и така нататък Който не изпълняваше, си тръгваше, и идваха други, защото имаше доста искащи да упражняват футбол. Сега животът е друг. Предлага други изкушения и занимания за децата, и би трябвало надали не да молим родителите да ги водят на стадиона.

- Виждате ли въпреки всичко футболисти, които могат да възродят националния тим и той още веднъж да побеждава?

- Трябва да се заложи на множеството футболисти от младежкия народен тим. Сред тях има момчета, които могат да израснат и да са част от един по-добър държавен отбор. Нека ги постановат. В началото може и да губят, само че публиката ще елементарни загуби на 22-23-годишни. По-добре да губят те, в сравнение с да губим с футболисти на 32 години, като Сисиньо да вземем за пример. Моите почетения към него, потребен е на Лудогорец, само че на моя пост десен бек има задоволително българи, които да свършат работа. От националния ни тим не се желае да стане равносилен на огромните, а да не е финален в групата си и да не пада от противници като Малта, Люксембург и който се сетите. Имаше някакво възкръсване при Хубчев, само че бързо завърши. Затова мисля, че предвид на задачите в обозримото бъдеще, би трябвало да се даде късмет на поколението, което излезе от младежкия народен отбор тази година.

- Българин или чужденец би трябвало да наследи Георги Дерменджиев в националния?

- Задължително българин. С чужденците към този момент имаме горчив опит. Чужденец с български футболисти в българския народен тим не може да работи.

- Как Ви се коства вид със Станимир Стоилов за нов народен селекционер?

- В него има логичност. Мъри се потвърди в сектора и неговите познания и опит, които вероятно може да съобщи на младите играчи, за които към този момент приказвах, ще са от огромна изгода. Нашият треньор в Кърджали също би развил качествата на младите, само че той има незавършена работа с Арда. Държа да уточня, че в тази ситуация показвам единствено мнение, тъй като само Емил Костадинов ще предложи новия селекционер за утвърждение от Изпълкома.
Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР