Емил Димитров, към чието име неизменно стои ироничния прякор Ревизоро,

...
Емил Димитров, към чието име неизменно стои ироничния прякор Ревизоро,
Коментари Харесай

Емил Димитров-Ревизоро - идеалният за министър

Емил Димитров, към чието име непроменяемо стои ироничния прякор Ревизоро, има едно характерно качество, което го отличава от останалите депутати. Дали поради артистичното му първо обучение - приключил е хореографски институт, той с пеперудена лекост може да разяснява каквато и да е тематика и проблем или и да откаже да разяснява.

Когато събирах предходната година отзиви на депутати за рецесията в БНР и отстраняването и възобновяване в ефир на журналиста Силвия Великова, те се криеха по стаите си, за разлика от Ревизоро. Той забележително спокоен и дори ухилен надменно отвърна поканата ми: " Че за какво да разясня? Тебе, в случай че те уволни твоят шеф, аз да вървя да се разправям ли? " Той въобще не сподели разстройване, че паралелът му е логичен неудобен, нито паника или каквото и да е възприятие, че някой фактор от властта се е обадил на шефа на радиото да смъкна Великова от ефир - поради този въпрос другите депутати бързаха да се скрият. Не и Ревизоро. Той не изпитваше никакво терзание от подобен недоверчив за депутатския имидж въпрос.

Помните ли Ревизоро: Нещо като основния секретар Борисов, но в митниците

Емил Димитров Симеонов, който след дни, в случай че не след часове, ще размени уволнения Нено Димов отпред на Министерството на околната среда и водите, след хореографския си интервал е приключил Висшия стопански институт (УНСС) и има няколко следдипломни квалификации по митнически надзор, финанси и счетоводство. Можем да отбележим и известна подигравка на ориста - той е от Перник - градът, поради чиято водна рецесия - предшественика му е в ареста.

Става известен като финансов инспектор - постоянно се явява по малкия екран като красноречив повествовател на разкрити нарушавания и през 1992 година постъпва в Министерството на финансите. От областен инспектор се издига до най-отговорниге проверки в страната. През 1997 година е избран за " Ревизор на годината " по отношение на инспекциите на зърнения експорт на кабинета Виденов. После управлява гражданско звено против корупцията към " Движение Гергьовден ", името от ден на ден нашумява, а прякорът оказва помощ да е елементарно различим.

През 2001 година е назначен за шеф на Дирекция " Митници " от тогавашния финансов министър Милен Велчев (правителството е на Сакскобурготски). Общественият рейтинг и медийните изяви на Димитров, както и имиджът му на герой срещу корупцията, основан от самия него, го вършат само вероятната кандидатура за този пост. Но това, което се описваше в медиите по негови изявления, не беше това, което се случваше нескрито: за няколко месеца приходите от такси понижават, а контрабандата през границите продължи и той беше прибързано заменен. Така Емил Димитров се потвърди на първо място добър пиар на личната си активност, един от ярките прародители на днешната към този момент заякнала с годините рекламна агитация на триумфите - няма значение какво правиш, значимо е по какъв начин те демонстрират по малкия екран.

После изчезна от медийния фокус. Завърна се в 43-ото Народно заседание, а след това и в 44-ия парламент. Като народен представител с листата на Патриотичния фронт, в този момент Обединени патриоти /НФСБ и ВМРО/ - определен от региона на Шумен. В настоящия парламент е ръководител на парламентарната Комисия за битка с контрабандата и сивата стопанска система.

 Депутат в Народното събрание - 2019 година
© Анелия Николова

Депутат в Народното събрание - 2019 година

Депутатски интервал: регистриране и мощно пазене на статуквото и лобизъм в интерес на мощния

Като народен представител Емил Димитров Ревизоро ще бъде запомнен с най-малко два законопроекта, в които прозира отбрана на " избрани ползи ", казано другояче - осъществяване на поръчка. И с поддръжка на противоречиви законови ремонти, свързани с активите на КТБ и предлагани най-вече от Движение за права и свободи.

През юли 2018 година Ревизоро влезе в окото на бурята с корекция " в изгода " в Закона за приватизацията и следприватизационния надзор.

С нея се предвиждаше да се понижи срокът на отговорностите на купувачите от 10 на 5 години, като това да се отнася и за старите покупко-продажби, т.е. със задна дата. От поправката щеше да се възползва най-пряко Кирил Домусчиев, който дължеше неустойки за милиони на Български морски флот. Наред с него и депутатът-бизнесмен Делян Пеевски, който контролираше " Булгартабак " - компанията, която в последна сметка под негов надзор завърши вековния си живот, както и купувачът на Киноцентъра в Бояна, който по това време имаше оповестено медийно партньорство отново с Пеевски.Поправката провокира публичен скандал, президентът наложи несъгласие, планът не мина.Пак през 2018г. Димитров си завоюва определението лобист на " Лукойл " поради авторството на закона за горивата, който в началото бе признат, а след това бе отсрочено влизането му в действие и започнаха ремонти, които не престават и до момента. Срещу закона скочиха организации от доста сектори, на първо време дребните бензиностанции, които го възприеха за удар против тях в интерес на " монополиста ". И даже заплашиха, че ще възпламенят бензиностанциите си.

" Изсветляване на сивата стопанска система ", само че на мрачно в ръководената от Ревизоро комисия

Покрай закона за горивата Ревизоро вкара екзотични правила в ръководената от него Комисия за битка с контрабандата и сивата стопанска система, с което си завоюва сериозни мнения в медиите. В работната група за писане на разпоредба към закона той позволи единствено хора от Газовата и петролна асоциация, управлявана от шефа на " Лукойл " Валентин Златев, с което подхрани слуховете даже за авторството на проектозакона - че е писан от специалисти на асоциацията. След което затвори вратите на комисията за медиите, " с цел да не си вършат предаванията на гърба на комисията ".

Лекокрили мнения и за най-сериозните кавги на властта, да вземем за пример " Апартаментгейт "

Сред лавината от разкрития през март 2019г. за покупка на жилища на ниски цени от хора с власт съобщи пред Българска национална телевизия: " Нека разделим закона и морала. Не че законът е аморален, само че когато няма нарушавания, а се опитваш да вкараш спомагателни категории, единствено и единствено някой, който не ти е приветлив, да го очерниш, е зле. Досега не съм видял нито един документ, с цел да кажа този е отговорен, този не е отговорен. Плюс това не съм аз способният, има институции. Целият скандал с жилищата ще се окаже битов. "

Похвални слова без мяра за Цацаров и Гешев

Най-запомнящите се попадания в последно време в центъра на вниманието в българския обществено-политически живот Ревизоро означи от лятото на 2019г. насам, и то обвързвано с институцията и активността на основния прокурор. Последно това стана при номинацията и избора на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров за ръководител на Антикорупционната комисия. Емил Димитров го дефинира като " благосъстояние за страната " и " кой различен в случай че не той ". И разгласи, че персонално е убедил Цацаров да се кандидатира за поста. А по време на процедурата за избор на Гешев самоотвержено защитаваше кандидатурата и цветисто атакуваше съперниците му.

Липсата на мярка в коленопреклонението пред мощните предизвикваше снизходителни усмивки, само че дано не бъда глословна: През юли предходната година Ревизоро трансформира в пародиен театър съвещанието на своята комисия, на което трябваше да бъдат изслушани шефовете на специфичните служби, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата (присъстваха и Цацаров и Гешев) за резултатите от битката със сивата стопанска система и контрабандата в тютюневия бранш.

Раздаване на плакети като награди: на Цацаров - " За рационално и самодейно деяние " (който може да изясни смисъла), на министър Младен Маринов (че пристигнал в комисията незабавно откакто поел министерския пост), на Владислав Горанов пък за нарасналите доходи от Данък добавена стойност бе връчен плакет " 140 години Народно заседание "... Изслушването на резултати и проблеми в битката с контрабандата, казано другояче - контролът на парламентарната власт над изпълнителната, мина на това съвещание като възторжена възхвала на изпълнителна власт от контролиращия я парламентарист Ревизоро.

След часове контролиращият народен представител несъмнено ще стане част от доскоро следената от него изпълнителна власт. Като проследим еволюцията му, нямаме учредения да чакаме, че Ревизоро ще се втурне със своя воля да оправя без конюнктурни съображения пропуските или бакиите, които наследява, а те не са малко.

Напротив, от новия министър чакам по-скоро въодушевено кимане в символ на единодушие с влезлите към този момент в минисерството прокурори и нищо друго или нищо повече - поради възторжената поддръжка, която към този момент е дал на държавното обвиняване.

Това го прави идеалния министър в кабинет на Борисов - съвършен и за статуквото, и за личната му сигурност, като се има поради действителният владетел.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР