Емиграцията на младите образовани българи е най-голямата загуба на национален

...
Емиграцията на младите образовани българи е най-голямата загуба на национален
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Емиграцията на младите образовани българи е най-голямата загуба на национален капитал

Емиграцията на младите образовани българи е най-голямата загуба на народен капитал, освен тъй като те емигрират и техните генерации остават отвън България, само че и поради високата стойност на интелектуалния човешки капитал. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в словото си на тържественото заседание за 148-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

"Създаването на Българското книжовно сдружение през 1869 година в Браила, по-късно преобразувало се в Българска академия на науките, е значима част от българското Възраждане ", съобщи министър Вълчев. Той добави, че действието на Българска академия на науките е значима част от развиването на най-новата българска страна.

Министър Вълчев и ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски връчиха дипломите на отличените планове от програмата за подкрепяне на млади учени, финансирана от Министерството на образованието и науката. Програмата се оказа сполучлив механизъм за финансова поддръжка на научната работа на младите преподаватели, като задачата ни е да я разтеглим и развием.

"Вярвам, че сполучливото осъществяване на програмата ще въодушеви повече младежи да основават просвета на международно равнище у нас ", съобщи просветителният министър. "Няма подозрение, че би трябвало да стъпим на Националната тактика за научни проучвания и дружно да работим за одобряването на имиджа на българската просвета ", разяснява Вълчев.

По думите му няма подозрение също, че през 21-и век би трябвало да се откри формулата - и финансовата и организационна, за развиването на българската просвета.

Министър Вълчев означи, че провокациите през 21-и век са разнообразни от тези, които е имала Българска академия на науките в края на 19-и или през 20-и век. "Днес светът е по-отворен и конкуренцията е интернационална, а ние все по-трудно задържаме младежите ", разяснява просветителният министър. "Затова формулата, за която приказвах, включва партньорство с всички държавни институции и с висшите учебни заведения, и по-високо финансово подкрепяне ", сподели министър Вълчев.

Той добави, че с ръководителя на Българска академия на науките са разговаряли, че би трябвало да се направи по този начин, че повече възпитаници да имат опцията да посещават археологическите обекти и музеите към Българска академия на науките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР