Емерсън Мнангагва се закле като президент на Зимбабве пред хиляди

...
Емерсън Мнангагва се закле като президент на Зимбабве пред хиляди
Коментари Харесай

Крокодила се закле като новия президент на Зимбабве

Емерсън Мнангагва се закле като президент на Зимбабве пред хиляди тържествуващи последователи на националния стадион в столицата Хараре, с което се постави формален завършек на 37-годишното ръководство на Робърт Мугабе , оповестява " Ройтерс ".

Полагайки клетва, 75-годишният някогашен шеф на силите за сигурност на Зимбабве, прочут с прякора " Крокодила ", даде обещание да работи според наредбите на конституцията на някогашната английска колония и да пази правата на всички 16 млн. жители на Зимбабве.

 Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка Обновена
Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка

С това решение се поставя 37-годишното ръководство на Мугабе

Въпреки че множеството зимбабвийци отпразнуваха отдръпването от властта на 93-годишния Мугабе, при чието ръководство страната се срина в беднотия и абсолютизъм, като преди този момент беше една от най-добре разрастващите се страни в Африка, някои се тормозят за бъдещето при ръководството на Мнангагва.

По-конкретно те търсят отговор за ролята му в така наречен кланета Гукурахунди в Матабелеланд през 1983 година, когато почти 20 хиляди души са били убити при репресии против съперниците на Мугабе от подготвената от Северна Корея Пета бригада.

Мнангагва отхвърли каквото и да е присъединяване в зверствата и след завръщането си в Зимбабве, откакто две седмици се укриваше, проповядва народна власт, приемливост и почитание към върховенството на закона.

 Срещу политически реваншизъм се разгласи бъдещият президент на Зимбабве
Срещу политически реваншизъм се разгласи бъдещият президент на Зимбабве

Уволненият от Мугабе вицепрезидент Мнангагва поема властта

" Хората си споделиха думата. Глас национален, глас Божи ", сподели той пред хиляди поддръжници в сряда в централата на неговата ръководеща партия ЗАНУ-ПФ.

Въпреки това грубото отношение на армията към правилни на Мугабе - някогашният финансов министър Игнатий Чомбо беше приет в болница поради побои във боен арест, разкри неговия юрист - не попречи на терзанията по отношение на действителните възгледи на Мнангагва за демокрацията.

" Това беше доста жесток и драконовски метод за справяне с съперниците ", посочи юристът на Чомбо.

Мугабе, най-възрастният настоящ държавен глава, подаде оставка във вторник, откакто Народното събрание стартира процедура за импийчмънт против него, седмица откакто армията взе властта.

Мнангагва увери Мугабе, че той и неговото семейство ще бъдат на несъмнено място в Зимбабве, когато двамата са говорили за първи път, откогато Мнангагва се завърна вкъщи тази седмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР