Емблематичният за България Фестивал на изкуствата "Аполония" беше открит в

...
Емблематичният за България Фестивал на изкуствата "Аполония" беше открит в
Коментари Харесай

„Аполония“ награди скулптора и художник Павел Койчев


Емблематичният за България Фестивал на изкуствата "Аполония " беше открит в Созопол с концерт на световноизвестния хор Мистерията на българските гласове с диригент Дора Христова. Фестивалът се организира от 26 август до 5 септември.

На тазгодишното 33-то издание огромният български ваятел Павел Койчев получи премията "Аполон Токсофорос ". Повече от 50 години творбите на художника са въодушевени от възприятието за независимост. Негови творби има в сбирката на Юго Вутен в Белгия, във Фондация "Петер Лудвиг " в Германия и в доста други сбирки по света. Специалният приз се присъжда от Фондация "Аполония " за извънреден принос в развиването на българската просвета и представянето й зад граница. Наградата бе връчена от Маргарита Димитрова, артистичен шеф на Фондацията.

Тази година "Аполония " ще показа над 70 събития. На сцената на Амфитеатъра в Созопол ще излязат реализатори като Камерен отбор "Софийски солисти ", Лили Иванова, Камелия Тодорова, Орлин Павлов, Руши Видинлиев, Люси Дяковска и доста други.

Както всяка година в читалище "Отец Паисий " ще има театрални постановки и прожекции на български филми. Премиерата на постановката CLASS, продукция на "Аполония " и Театър 199 с режисьор Владимир Пенев и надарените Юлиан Вергов и Мила Люцканова, изпълни залата още на първия ден от Фестивала.

В Художествената изложба са изложени картини, фотографии и скулптори на ученици и преподаватели на Националната художествена академия, с което "Аполония " отбелязва 120-годишния празник на Академията. Всяка вечер в галерията ще бъдат представяни литературни произведения на модерни български създатели, а Археологическият музей става сцена за типичен музиканти на международно ниво.

Клуб Аполония/Сцена ОББ ще посрещне публиката с най-хубавите джаз реализатори, известни по целия свят. Зрителите могат да чакат огромна изненада на закриващия концерт на 5 септември. Обединена българска банка още веднъж е общоприет спонсор на "Аполония " и връчи своята специфична премия на обичаната на българската аудитория Лили Иванова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР