Емблематичният Венециански карнавал в Италия започва от 12 февруари в

...
Емблематичният Венециански карнавал в Италия започва от 12 февруари в
Коментари Харесай

Карнавалът във Венеция на живо, но без знакови спектакли заради Ковид-19

Емблематичният Венециански карнавал в Италия стартира от 12 февруари в Италия и ще продължи до 1 март. Миналата година поради пандемията карнавалът беше в онлайн формат, което много деприсира италианците, написа Българска телеграфна агенция.

Тази година той се връща към формата онлайн, само че знакови прояви въпреки всичко няма да се състоят поради антиковидните рестрикции. Няма да има нито " Полет на Ангела ", нито " Полет на Орела ", нито " Полет на Лъва " от камбанарията на площад " Сан Марко " в центъра на града.

Няма да го има и обичайният конвой на най-красивите 12 девойки, по този начин наречените " Марии на Карнавала ". Вместо това на следващия ден в една от висшите венециански школи ще има гала по определянето на тези 12 хубавици всред много повече участнички в състезанието, а от 19 февруари 12-те финалистки ще вземат участие в събитията на карнавала, които ще се организират на емблематични места в града. На 28 февруари в спектакъл " Ла Фениче " ще бъде определена най-красивата всред тях.

Всяка година на карнавала има и публично вечерно шоу. Тази година то ще е в стеснен формат в палата " Ка Вендрамин ". Гостите там ще би трябвало да си създадат предварителна резервация и да имат зелен документ за Ковид-19. Едва тогава те ще могат да се насладят на спектакъла, отдаден на дългата история на Венеция и основан от екперта Антония Саутер. 

Заради антиковидните рестрикции няма да има и обичайно шествие с плаващи платформи из каналите на Венеция. Вместо това ще има зрелищен театър в историческия комплекс " Арсенал ". В него ще взе участие трупата " Опера Фиаме ", известна главно със спектаклите си, включващи огън, само че и с шоупрограми, въодушевени от цирковото изкуство и акробатиката, както и компанията " Виорика ", която обезпечава ефектни водни зрелища за разнородни тържества. Тъй като достъпът до " Арсенал " също ще бъде стеснен, шоуто ще се повтаря по два пъти дневно на 18, 19, 20 февруари и в интервала 24 февруари - 1 март.

По принцип комплексът " Арсенал " годишно приютява част от павилионите на Венецианските биеналета по архитектура и изкуства, редуващи се през две години, а предходната година фешън къща " Долче и Габана " показа там една от мъжките си сбирки.

За да се избегне скупчване на хора на избрани места, уредниците на карнавала са решили разнообразни шоуспектакли от програмата му да има всеки ден на разнообразни места - по площади и из водещи покои във всички региони на града, както из близките острови, измежду които Лидо, Мурано, Бурано, Пелестрина, и из близките градчета, измежду които Маргера, Фаваро, Кампалто и други На площада " Сан Поло " в града пък ще има и ледена пързалка навън.

Два състезанието за най-красива маска ще се проведат в границите на фестивала. Единият ще е на площад " Сан Марко " във Венеция, а другият ще бъде в град Местре, с който Венеция е обвързвана с " Моста на свободата ". И в двата случая всеки, който желае да взе участие, ще може да дефилира измежду особено квалифициран на двете места за състезанието фон, а фотосите с костюма и маската му ще бъдат качени в уеб страницата на карнавала и всеки който желае ще може да гласоподава за тях.

Творчески шеф на Венецианския карнавал тази година е Масимо Кекето, сценограф на спектакъл " Ла Фениче ". А мотото на Карнавала е " Спомни си бъдещето ". То е въодушевено от цитата на Салвадор Дали: " Повече от всичко си припомням бъдещето ".

Мотото не е определено инцидентно. Самата Венеция е толкоз непредвидима какъв брой е и бъдещето. Когато човек върви по уличките на града, може да се озове на площад или на мост, само че и на брега на канал. Изобщо не е ясно какво го чака зад всеки завой в града, тъкмо както не се знае и какво ни готви бъдещето, счита креативният шеф на карнавала. Освен това Венеция е мястото, където сънят и действителността се смесват, мястото на трайните несъгласия, добавя той.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро пък признава, че персонално той е направил всичко допустимо карнавалът още веднъж да е онлайн, тъй като по този начин се дава вяра на хората, изключително на децата, че нещата ще се възстановяват.

През 2020 година Венецианският карнавал беше последното огромно събитие в Италия, преди страната да навлезе в първия локдаун поради пандемията.

По време на изданието предходната година, което се излъчваше онлайн, пък се появи нов сценичен формат - изкуство във витрина, при което разнородни създатели представяха гения си зад витрините на магазини в града.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР