Емблематичната Боянска църква навършва 760 години от обновяването си, както

...
Емблематичната Боянска църква навършва 760 години от обновяването си, както
Коментари Харесай

Боянската църква навършва 760 години от обновяването сиси


Емблематичната Боянска черква навършва 760 години от обновяването си, както и 40 години от включването ѝ като монумент на културата в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

 Снимка: btvnovinite.bg

„ Св. Никола и Св. Пантелеймон”, както е името на храма, е измежду най посещаваните църкви, сред 300 и 400 туристи всекидневно посещават забележителността. Тя е извънредно забавна със своята живопис.

„ Тя е извънреден монумент на българската просвета, с доста облици. Цялостно се виждат облиците на светите мъченици, които покриват един по-стар пласт от фрески, които най-вероятно са от XII в.”, уточни Снежана Първанова.

 Снимка: btvnovinite.bg

Един от емблематичните за храма фрески е на „ Тайната вечеря”. Върху масата са изобразени ряпа, чесън и лук – присъща за българите храна. Юда пък лежи върху масата и не е измежду христовите възпитаници.

По мотив годишнината се провежда експозицията „ Боянската черква: Знаци на паметта”.

„ Църквата датира от интервала на Първото българско царство – от края на X в. – началото на XI в. В средата на XIII в. севастократор Калоян достроява църквата с още една двуетажна част и обновява стенописите – обновява целия храм” описа в „ Тази сутрин” доктор Калин Йорданов, завеждащ филиал „ Боянска църква” към Националния исторически музей.

По думите му има три пласта фрески. Виждат се доста фрагменти от втория слой и по-малко от първия. Стенописите от 1258 година са тези, които са непокътнати и до през днешния ден.

 Снимка: btvnovinite.bg

„ В началото на XX в. боянчани вземат решение, че тази дребна и неугледна църквичка не може да побере християнската общественост на селото, желали са да имат нов и съвременен храм. Затова са желали да я съборят. За благополучие, това не се е случило, с помощта на кралица Елеонора – брачна половинка на цар Фердинанд”, добави специалистът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР