Емблематичен автопортрет на мексиканската художничка Фрида Кало - до момента

...
Емблематичен автопортрет на мексиканската художничка Фрида Кало - до момента
Коментари Харесай

Емблематичен автопортрет на Фрида Кало е изложен за първи път от 25 години в Аржентина

Емблематичен автопортрет на мексиканската художничка Фрида Кало - досега най-скъпата латиноамериканска картина в историята, е изложен за първи път от четвърт век в музей в Буенос Айрес, чийто създател го е придобил, съобщи Франс прес.

Автопортретът " Diego y yo " (Диего и аз), нарисуван от Фрида Кало през 1949 година, е платен през ноември предходната година за 34,9 милиона $ на търг в Ню Йорк за " Колекция Едуардо Ф. Костантини ". Костантини е аржентински предприемач и колекционер, основал Музея за латиноамериканско изкуство в Буенос Айрес (Malba).

Картината от петък ще бъде главната атракция на изложбата " Tercer Ojo " (Третото око), в границите на която Едуардо Костантини ще показа персоналната си сбирка, включваща също произведения на кубинеца Вифредо Лам, мексиканците Мигел Коварубиас и Роса Роланда, бразилеца Висенте до Рего Монтейро.

" Диего и аз " - маслени бои върху масонит, изобразява присъщия за автопортретите на Фрида Кало взор. На челото на художничката, над тъмните й очи, от които се стичат няколко сълзи, е нарисувано лицето на брачна половинка й, художника Диего Ривера. По това време Ривера се сближава с известна мексиканска актриса - източник на злощастието, претворено от Кало в картината.

" За мен Фрида е неповторим художник. Тя има трагичен живот, който споделя без срам, непринудено и намерено. Мисля, че тъкмо това обичат хората в нея ", споделя Едуардо Костантини за иконата на феминизма, която умира през 1954 година на 47-годишна възраст.

Изложбата в Музея за латиноамериканско изкуство включва повече от 240 произведения, доста от които не са били показвани обществено от близо 30 години. Такъв е казусът с автопортрета " Диего и аз ", който не е излаган пред аудитория от 1998 година, отбелязва Костантини.

След като беше продаден за 34,9 милиона $ от аукционна къща " Сотбис ", автопортретът " Диего и аз " - преди този момент благосъстоятелност на колекционер, се трансформира в най-скъпата латиноамериканска картина в историята, надминавайки върха на Диего Ривера за творбата му " Los Rivales " (Съперниците, 1931 г.), за която бяха платени  9,76 милиона $ на търг през 2018 година, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР