Еманюел Макрон спечели балотажа на президентските избори във Франция, съобщи

...
Еманюел Макрон спечели балотажа на президентските избори във Франция, съобщи
Коментари Харесай

Еманюел Макрон си остава президент на Франция

Еманюел Макрон завоюва балотажа на президентските избори във Франция, заяви Ройтерс. Според предварителните резултати актуалният държавен глава взема 58,2% от гласовете, до момента в който неговият конкурент крайнодясната Марин Льо Пен получава 41,8.

С успеха Макрон стана първият френски президент, който е избран отново след Жак Ширак през 2002 година Така той остава в Елисейския замък още 5 години до 2027 година

Сега обаче френският водач е изправен пред сложен втори мандат, без гратисния интервал, на който се радваше след първата си победа, и евентуални митинги против проекта му да продължи промените в интерес на бизнеса, в това число повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години. Първото огромно предизвикателство за него ще бъде и да завоюва парламентарните избори през юни, с цел да си обезпечи болшинство за осъществяване на стратегиите си.

На френския президент се пада и тежката задача да опита да позволи спора в Украйна, защото след отдръпването на Ангела Меркел, мнозина смятат, че точно Макрон е новият водач на Европа.

Битката за президентския пост сред Еманюел Макрон и Марин льо Пен бе повтаряне на последния избирателен цикъл през 2017 година, когато същите двама претенденти се изправиха един против различен на втория тур. Тогава Макрон взе 66% от гласовете и отново завоюва.

Избирателната интензивност на втория тур на президентските избори във Франция през днешния ден пък доближи 63,2%, което е рекордно ниско. Около 28% са били гласоподавателите, които се въздържали да пуснат бюлетината. Това е най-високият % на негласували на балотаж за президент на Франция от 1969 година насам, съгласно организация Агенция Франс Прес. Това отразява апатията на доста французи към тези избори, макар, че и двамата претенденти бяха доста известни, означават специалисти.

Подкрепата за Еманюел Макрон на балотажа идва от регионите към Париж и други огромни градове. Той има мощно показване и в северозападната част на страната. Междувременно гласувалите за Марин льо Пен са най-вече от североизточната част със забележителна спомагателна поддръжка в селските и земеделските общности във Франция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР