Елитен наш професор коментира скандалите в Народния театър.Не виждам случай

...
Елитен наш професор коментира скандалите в Народния театър.Не виждам случай
Коментари Харесай

Проф. Георги Каприев: Не виждам случай Морфов, виждам случай Народен театър и случай българска култура

Елитен наш професор разяснява свадите в Народния спектакъл.

" Не виждам случай " Морфов ". Виждам случай " Народен спектакъл " и случай " българска просвета ". Това сподели в изявление за БНР проф. Георги Каприев, експерт по средновековна, византийска и антична философия, откривател на актуалния български спектакъл.

Народният спектакъл е национална институция и неговото здраве е признак за здравето на обществото, смята той: " Не желая да приказвам за жертви, за съответните лица. Всичко това са признаци. Основното е, че се унищожава националната институция Народен спектакъл. Като се обърне колата, пътища доста. Аз съм песимист, че въпросът ще има бързо решение. Ще се затъва, до момента в който водата мине над шията. "

Морфов беше катализаторът на това, което неизбежно щеше да стане, съобщи проф. Каприев: " Василев към този момент се търкаля надолу и за него директорската игра приключва. Той няма верен ход оттук насетне. "

Според Каприев, Морфов е реагирал по отношение на Велислава Кръстева по " рисков метод, може би не безпределно съответен ". Личната му позиция обаче е минала в " общокултурен спор, или конфликт ".

Става дума за " конфликт, в който се слага под въпрос смисълът, характерът и методът на битие на културата, в частност на театралната ", счита Георги Каприев, написа novini.bg.

Чрез казармени способи този спектакъл към този момент е бил ръководен, разяснява проф. Каприев: " Който си фантазира, че става дума за спор, за един спектакъл в София, надълбоко бърка или се пробва да фалшифицира обстановката. "

Уволненият режисьор " има чудеса зад тила си в българския спектакъл ", сподели още Георги Каприев.

Александър Морфов има голяма " виновност " за спечелването на състезанието за шеф от страна на Васил Василев, посочи философът: " Той дойде с неговото име, развято като флаг, с цел да го уволни дисциплинарно. "

Театралната работа е лице в лице. За боязън приказват огромни имена в българския спектакъл през днешния ден, означи още проф. Каприев.

По думите му " измежду нашата интелигенция има прекомерно малко интелектуалци ". Според него са налице " тактически дейности без тактика ": " Няма схващане в българското общество. Българското общество по силата на голям брой фактори, и политически, се връща в положението си на самостоятелно оцеляване, което е непоносимо, тъй като е за сметка на всички останали. "

Каприев призова да се спре сриването на Народния спектакъл, с цел да не се стигне до състояние " в идващите 10-15 години да се пробва да възвръща физиономията си ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР