Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в

...
Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в
Коментари Харесай

Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в България

Електротехниката и електрониката са преди всичко по експорт в България. Той има принос от 11% към общия народен експорт през 2022 година. Това оповестиха от Българската търговско-промишлена палата. Нейни специалисти участаха в работен семинар, отдаден на провокациите и вероятностите към металния и електро бранша във връзка с умения, познания и подготовка. Той се организира в границите на европейски план FactCheck – Adapting quality of VET offer to the need of industry – manufacturing sector, изпълняван от БТПП.

Партньорите по плана са от Германия, Испания, Полша, Гърция и България. Сред тях са центрове за професионално обучение и образование /ПОО/, бизнес и браншови организации. Обсъдени са били резултатите от извършено изследване на европейско равнище. Отчетени са и разликите и приликите в резултатите в обособените страни.

Според показаните данни от Националния статистически институт и Българската асоциация по електротехника и електроника, за 15-годишен интервал това е секторът с максимален прогрес в износа. Постепенно той съумява да измести експорта на минерални горива, мед и медни произведения, облекло и да се изкачи от пето преди всичко.

Според експертите, бранш „ Електротехника и електроника “ има още по-голям капацитет за прогрес в износа на артикули от фирмите в него, само че среща проблеми с намирането на квалифицирана работна ръка.

Работниците в бранша на електротехниката и електрониката получават разнообразни задания съгласно спецификата на компанията, равнището на работа и създаваните продукти/услуги. Но като цяло отговорностите са свързани с знания в електрически системи, устройства и вериги като информационни системи, коли, компютри, ръководство на машини и съвсем всичко, което употребява електричество или има щепсел или мотор.

Според разбора, служащите с електроинженерен профил са търсени в разнообразни бизнеси и индустрии: най-често срещаните са инженерните услуги, следвани от електрическата енергия и научноизследователската и развойна активност.

Като нужни за работещите в бранша се регистрират умения, като: сериозно мислене, софтуерни знания, интензивно учене, междуличностни умения, организационни умения, умения за решение на сложни проблеми, умения по математика и физика, новаторско мислене.

Най-желаните професионални профили в електросектора в България и Европа съответстват – най-търсени са експертите електротехници на апарати и системи.

Услугите за образование, предлагани или предоставяни от фирмите, варират по обсег. Най-много от тях към една трета дават надграждащо образование, обусловено от избрана задача. Други 26 % оферират придобиване на спомагателни професионални умения, а 23 на 100 дават равнище EQR4 – професионална подготовка.

Компаниите от България, взели участие в изследването оповестяват, че е имало някои усъвършенствания в цифровизацията през последните 12 месеца. Повечето от тях са били свързани с ръководството и организацията на компанията (управление на поръчки, ръководство на човешки запаси, ръководство на клиенти), с развиването на бизнес сферата (напр. отдалечена диагностика, превантивна поддръжка, IT услуги и т.н.) и в индустриалния развой (например, роботика, 3-измерни технологии, мрежово произвеждане и др.).

От фирмите са създали оферти по какъв начин да се реализира по-високо съвпадение  сред образователната стратегия за професионално обучение и образование и дилемите, свързани с работата. Следните способи се смятат за най-подходящи: образование на работното място, модернизиране на наличието на ПОО, модернизиране на работната база, добре контролирано съдействие с индустриални компании, центрове за ПОО и други просветителни институции, както и ранно професионално насочване, което да се ползва.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР