Електронните билети за време се въвеждат от днес в столичния

...
Електронните билети за време се въвеждат от днес в столичния
Коментари Харесай

Влизат в сила редица промени, свързани с превозните документи за градския транспорт в София

Електронните билети за време се вкарват от през днешния ден в столичния градски превоз. Това са електронните билети за време " 30+ " и " 60+ ", оповестяват на уеб страницата си от Центъра за градска подвижност (ЦГМ).

Електронните билети наложително би трябвало да се валидират при качване в транспортното средство, като последната валидация се прави преди приключването на 30-ата или 60-ата минута, в противоположен случай пасажерът предстои на санкция.

Цената на " 30+ " е 1,60 лева и се дава опция за прехвърляне на повече от едно транспортно средство, а за " 60+ " е 2,20 лв..

Билетите, които водачите продават на цена от два лв., важат единствено за съответното транспортно средство и не дават право на прекачвания.

От 1 януари 2023 година ще се предлага нов тип превозен документ - 24-часова карта.

Тя разрешава безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без зелен превоз при поискване) в границите на 24 часа.

Тя е за всеки, който има неотложни задължения в натоварените региони на града, пристигнал е за малко, или обичайно употребява различен превоз. Срокът на картата за 24 часа стартира да тече от момента на покупката. Може да се купи и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ стартира да тече от 00:00 ч. на определената дата и важи до 23:59 ч. на същата. Цената е шест лв. и се зарежда в Sofia City Card или в картата Ultralight.

От през днешния ден се вкарва и 72-часовата карта, която разрешава безграничен брой пътувания с всички типове превоз (без зелен превоз при поискване), в границите на упоменатите часове. Срокът на картата стартира да тече от момента на покупката и цената ѝ е 15 лв.. Тя може да бъде закупена и за предстоящ интервал, като тогава 72-ата часа стартират да текат от 00:00 ч.

Седмична карта с два безвъзмездни дни, при заплащане с банкова карта във всеки всеки работен ден, се вкарва от 1 януари.

При пътувания дневно, равни на дневна карта от четири лв., се дава опция за гратис пътешестване през уикенда в цялата градска мрежа. Необходимо е заплащане с банкова карта от понеделник до петък всеки ден, без изключение, и пътуванията да са с повече от два билета " 30+ ". Тогава, в края на всеки ден от банковата карта се изтеглят единствено четири лв., а през уикенда пасажерът може да валидира банковата си карта в транспортните средства и да пътува гратис в цялата мрежа.

Хартиените транспортни документи за градския превоз в София се стопират от продажба от 1 януари.

Става дума за картата за еднократно пътешестване от 1,60 лева, картата с талони за 10 пътувания от 12 лева и хартиената еднодневна карта за всички линии от четири лева Тези документи ще важат до 1 март 2023 година, а след тази дата неизползваните скъпи мостри няма да подлежат на подмяна, както и за тях няма да се възвръщат суми. Остава опцията в метрото да се употребява хартиеният билет от 1,60 лева, който, както и до момента, ще дава право единствено на едно пътешестване.

От 1 януари 2023 година отпадат и някои от предлаганите до момента абонаменти:
• Тридневна карта за всички линии;
• Месечна за една линия наземен транспорт;
• Месечна - за метро;
• Месечна - метро „ плюс " - за метро и една линия наземен транспорт;
• Тримесечна - за всички линии;
• Шестмесечна - за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се употребяват до крайния период, за който са издадени, само че не по-късно от 31 декември 2023 година, показват от ЦГМ.

Промяна има и в транспортните документи за метрото - от 1 януари 2023 година се стопират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12 лв.. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да употребяват закупените билети до 31 март 2023 година.

През юли тази година Столичният общински съвет утвърди промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, с които се вкарват електронни транспортни документи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР