Електронната трудова книжка ще бъде един електронен регистър, в който

...
Електронната трудова книжка ще бъде един електронен регистър, в който
Коментари Харесай

Какво ще съдържа електронната трудова книжка

Електронната трудова брошура ще бъде един електронен указател, в който ще се вписват данни, които в този момент се попълнят в хартиената трудова брошура, изясни Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК).

" Работодателят ще има достъп, както сега. При подписване на трудовия контракт служащият би трябвало да даде трудовата си брошура на хартия. В същото време, при подписване на трудовия контракт, след основаването на регистъра, работодателят ще има достъп до всички данни, които предхождат този трудов контракт, с предходните работодатели. Т.е. това, което виждаме в този момент на хартия, ще продължаваме да го виждаме като работодатели ", изясни Минчева.

По думите й хората доста постоянно губят своите трудови книжки:

" Нехаем за тези документи. Но те са значими за нас и се сещаме за тях или когато би трябвало да стартираме нова работа, или когато човек би трябвало да се пенсионира и се оказва, че не знае къде му е този извънредно значим документ за приключването на му трудовата кариера.

Да не приказваме, че липсва щемпел, липсва автограф, някъде има зачерквания. Оттам едно вървене по тъгите, търсене на остарели архиви, които може и да не съществуват към този момент. И още преди 7-8 години беше ясно накъде се развива светът и че бихме могли да се употребяваме от опциите, които ни дава дигитализацията. Работодателите подават в Национална агенция за приходите от 2006 година редица данни, които са свързани с трудовото правно отношение, и те покриват на процедура съвсем 90% от това, което се вписва в трудовата брошура. Ще се допълват малко данните, които се подават в Национална агенция за приходите ", разяснява още тя пред Фокус.

Минчева посочи, че Национална агенция за приходите ще остане органът, който ще управлява този указател на заетостта:

" Той последователно ще се добави и с тези, които са по служебни правни отношения, и поетапно ще стопират да се попълнят трудови книжки. Това ще стане след 2025 година Законът дай боже да се поддържа в този момент, през септември, на второ четене в комисиите и в пленарната зала в Народното събрание, ще влезе в действие през юни 2025 година ".

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия добави, че във връзка с персоналните данни се ползва Законът за отбрана на персоналните данни и надлежно регламента, който е на европейско равнище, тъй че всички тези неща са уредени:

" Всъщност трудовата брошура единственото, за което служи, това са две неща: едното е да се пресметна клас " Прослужено време “, когато се начислява възнаграждението – това става на база на предходния опит, който има служителят, и второто нещо е при пенсиониране.

Така че след 1997 година данните в Национален осигурителен институт към този момент за пенсиониране от този момент насетне се пазят в електронен формат и последователно просто пътят е този, че хартиеният документ, той не ни би трябвало, той не е необходим никому. А в действителност, в случай че има някакви загуби на документи, задрасквания, заличавания, корекции по тези документи, единствените неща, които остават, са отрицателните последствия за хората ", сподели още Мария Минчева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР