Електронната система за проследяване на недостига на лекарства е несъвършена,

...
Електронната система за проследяване на недостига на лекарства е несъвършена,
Коментари Харесай

Специализиран съвет ще следи какви лекарства липсват в аптеките

Електронната система за следене на дефицита на медикаменти е несъвършена, поради което от другата седмица всеки месец у нас ще стартира да заседава профилиран съвет, сплотяващ всички заинтригувани структури, който ще следи освен какви медикаменти липсват в аптеките, а и кои застрашаващо понижават.

Това е решението за справяне с казуса с медикаментите, което здравните управляващи са взели, разгласи на първото съвещание на парламентарната здравна комисия отрасловият министър Асен Меджидиев.

Той оповести, че след инспекции, осъществени от министерството, се стигнало до парадокса медикаменти да има в складовете, само че те да не се зареждат в аптеките.

Грешка е съгласно министъра е и опцията да се забрани реекспортът на обещано лекарство едвам когато количествата от него паднат на 65 %. Според Меджидиев този % би трябвало да бъде доста по-висок.

В понеделник служебният здравен министър увери, че наличността на изчезналите медикаменти в аптечната мрежа ще стартира да се възвръща още идната седмица.

По думите му от следени 340 медикамента за наличност в аптечната мрежа, сега има единствено 60, което се дължи на променена от кабинета „ Петков “ формула и метод за включване в листата. Затова от здравното министерство са почнали инспекции.

„ Наблюдаваме проблеми в системата за електронно следене на наличността на медикаментите (СЕСПА) “, уточни той.

„ Както видяхте, преди към 20 дни направихме промяна в Националния съвет по цени и реимбурсиране. Тези промени се оказват в действителност основателни “, добави още министърът.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР