Електрическите автомобили биха били по-привлекателни, ако се зараждат бързо като

...
Коментари Харесай

„Бърза“ батерия се зарежда на 60% за под 6 минути


Електрическите коли биха били по-привлекателни, в случай че се зараждат бързо като бензиновите (снимка: CC0 Public Domain)

Чрез преосмисляне на основен съставен елемент на батерията учени в Китай измислиха технология, разказана като „ извънредно бързо зареждане “, при която литиево-йонната батерия доближава 60 % потенциал за по-малко от шест минути. Пробивът се смята за забележителен за света на електрическите транспортни средства, където времето за презареждане е неприветлив фактор за доста от евентуалните купувачи.

Откритието е дело на откриватели от Университета за просвета и технологии в Китай. Техният план се концентрира върху един от двата електрода в литиево-йонната батерия, наречена анод. Той по принцип е обект на огромен интерес за учените в региона, защото усъвършенстваните аноди могат да предложат огромни усъвършенствания за продуктивността, в това число запазване на доста повече сила и доста по-бързо зареждане.

Авторите на новото изследване наподобява са подобрили общоприетия анод, проектирайки нова, пореста архитектура с графитни частици с избран размер, разпръснати отмерено на всички места в материала. След постигането на „ идеалното “ систематизиране на частиците с разнообразни размери и пространства в анода, екипът е добавил и медни нанопроводници и медно покритие, след което употребявал нагряване и изстудяване, с цел да дооформи новия съставен елемент. Както се оповестява в TechXplore, този анод е вграден в общоприета литиево-йонна батерия и разрешава тя да се презареди до 60 % за 5,6 минути и до 80 % за 11,4 минути.

Описана като „ извънредно бързо зареждаща се литиево-йонна батерия “, технологията се преглежда като обещаваща стъпка към навлизането на електрическите транспортни средства.

Изследването е оповестено в списанието Science Advances.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР