Електрическата компания на Черна гора - Електроприреда - е спестила

...
Електрическата компания на Черна гора - Електроприреда - е спестила
Коментари Харесай

Гражданите и бизнесът на Черна гора са пощадени от скокове на цените на електричеството

Електрическата компания на Черна гора - „ Електроприреда " - е икономисала на жителите и на бизнеса на страната скок на цената и ограничавания в доставките на електрическа енергия, като това е извънреден триумф на фона неподходящите условия в енергийния бранш в Европа, съобщи за Българска телеграфна агенция черногорската организация МИНА, базирайки се на разбор на съветника на ръководителя на Борда на шефовете на „ Електропривреда " за интернационално съдействие Горан Джуканович.

„ За момента Черна гора е пощадена от опустошителното влияние на енергийната рецесия и рекордното нарастване на цените на електрическата енергия на европейските тържища ", акцентира Джуканович.

Мащабът на тазгодишния потрес, засягащ европейския енергиен пазар, основно заради войната в Украйна и прекъсването на доставките на съветски газ за Европа, се вижда от обстоятелството, че цената на газа доближи 11 пъти по-високи равнища тази година спрямо 2020 година Цените на електрическата енергия за семействата в Европейски Съюз са два до три пъти по-високи, в сравнение с преди две години, а във Англия се чакат пет пъти по-високи цени в края на 2022 година и началото на 2023 година спрямо първата половина на предходната година, се показва в разбора, представен от организация МИНА.

Джуканович отбелязва, че „ Електропривреда " има заслуга за сполучливия туристически сезон и постоянното действие на системата на доставяне в обстановка, когато цените на съвсем всички артикули на вътрешния пазар са се нараснали или тъй като се внасят, или заради възходящите цени на петрола по-рано тази година.

„ Също по този начин в този подтекст би било добре да имаме тактика за въвеждане в употреба на нови възобновими енергийни източници (вятър, слънце, вода) до 30 април идната година, в смисъл - колкото повече, толкоз по-добре ", счита Джуканович.

На въпрос какъв брой нови енергийни мощности ще бъдат подготвени до края на април следващата година, той отговори, че е належащо да се открият пречките и рестриктивните мерки, в случай че има такива, които може да забавят стартирането в употреба на нови източници и уреди и да се дефинират способи и способи по какъв начин да се преодолеят.

„ Координацията сред „ Електропривреда ", държавното управление и министерствата би трябвало да се ускори и усъвършенства в тази област. Настоящият и бъдещият интервал изисква бърза реакция и дейно ръководство на ресурсите и най-добре удостоверява поговорката - „ Времето е пари ". Важно е да се подчертае и одобри спешността на вложенията и въвеждането в употреба на нови енергийни източници, където е допустимо и допустимо най-скоро ", сподели Джуканович.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР