Елате, заповядайте една зима, една година, изкарайте при нас. Защо

...
Елате, заповядайте една зима, една година, изкарайте при нас. Защо
Коментари Харесай

„Ще ни бият с дърва и камъни“. ПП-ДБ се опълчи сериозно на ДПС за закона за горите

„ Елате, заповядайте една зима, една година, изкарайте при нас. Защо трябваше да го приемем закона в този момент през лятото ли? Естествено и обикновено е дървата за огрев да се събират през лятото, тъй като са нужни през зимата. А през зимата, в случай че сме оставили хората без дърва, би трябвало тук всички, които го отхвърлиха това предложение да ни бият с дърва и камъни. Но заради това, че вие не им дадохте дърва, остава да ни бият единствено с камъни. “
Думите са на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и са във връзка отхвърлените от Движението текстове в Закона за горите, с които се позволяваше повече горска сеч за лични потребности. Текстовете не минаха, откакто депутатите на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ не ги поддържаха. „ За “ беше единствено националният представител от Политическа партия Михал Камбарев, който е от смолянския район, написа clubz.bg.
Проектът породи брожения още с появяването си, като от Движение за права и свободи даже внесоха два обособени такива – един на Карадайъ и един на депутатката Ализан Яхова. В основата му бе увеличение на дърводобива за семействата на ниски цени, като бе стимулиран с потребността на хората от няколко характерни планински региона. Движението, несъмнено, бе обвинено, че пробва да прокара текстовете с оглед идните наесен локални избори.
Основният спор, съпровождащ текстовете, бе в мерните единици за добива – пространствени или плътни кубически метра. В резултат на среднощното съвещания на земеделската комисия в четвъртък против петък бе възприето да се усилят допустимите количества дървесина за семействата от 10 пространствени на 10 плътни кубически метра, или към 60% растеж.
Окончателното гласоподаване в зала бе планувано за петък, като в това време еколози и общественици, измежду които някогашният вицепремиер и министър на екологията Борислав Сандов, заместниктът му Тома Белев, носителят на интернационалната литературна премия „ Букър “ Георги Господинов, Саша Безуханова и доста други, излязоха с отворено писмо до депутатите да не гласоподават по този начин направените промени, тъй като те ще доведат до увеличение на сечта, като настрана се слагат в неравностойно състояние хората от полските общини по отношение на горските. Вместо това предложиха да се вкара дефиницията за енергийна беднотия и подпомагането с дърва да става на този принцип.
Така през вчерашния ден, след диспути, бе решено общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи за една календарна година, да остане до 10 пространствени кубически метра. От Движение за права и свободи държаха на тезата, че хората в Родопите не могат да изкарат зимата с това количество, до момента в който съперниците твърдяха, че са изцяло задоволително.
ПП-ДБ бе подкрепена от „ ИТН “ и „ Възраждане “ при гласуването, а ГЕРБ застана на страната на Движение за права и свободи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР