Екзотичен и много рядък вид лемур, се роди в център

...
Екзотичен и много рядък вид лемур, се роди в център
Коментари Харесай

Рядък вид лемурче се роди в зоопарк

Екзотичен и доста необичаен тип лемур, се роди в център за развъждане на лемури в Северна Каролина.
Видът се назовава Ай-ай или мадагаскарска ръконожка.

Малкото, наречено на писателката Агата Кристи, е първото женско лемурче, родено в центъра, за последните шест години.

Welcome Agatha Christie, now 3 months old - the first aye-aye to be born at the @DukeLemurCenter in 6 years! <3 pic.twitter.com/o3CY3x9vVV
— Lemur Bags (@LemurBags) September 22, 2017
Видът Ай-ай населява остров Мадагаскар. Първоначално учените считали Ай-ай за гризач, като едвам през 1860 година било открито, че животинчето в действителност е специфичен тип лемур. Ай-ай има няколко характерни физически характерности, които го вършат толкоз чудноват. Видът има зъби, сходни на тези на гризачите, както и дълъг тъничък междинен пръст на предните лапи, който му служи съвсем за всичко, само че най-много за намиране на храна в дивата природа.

В локалния фолклор има доста предания, вярвания и суеверия, свързани със странното на тип творение.

Едно от най-разпространените вярвания измежду локалните поданици е обвързвано с връзката на Ай-ай с отвъдното. Някои го считат за предвестител на гибелта. Според едно от вярванията, в случай че Ай-ай те уточни с дългия си междинен пръст, то напълно скоро ще умреш. Според друго поверие, в Ай-ай се преселват душите на умрелите. Съществува и поверие, съгласно което, в случай че убиеш едно от тези животни, в границите на половин година ще бъдеш застигнат от същата орис.

Днес тези лемури са включени в Червения лист на световнозастрашените типове като евентуално заплашен тип. По-рано е бил рисково покрай безспорното си изгубване, като през 1967 година на независимост са били останали не повече от петдесет екземпляра.

Основната причина, която заплашва лемурите Ай-ай е унищожаването на техните местообитания. Девствените гори на остров Мадагаскар се унищожават всекидневно от индивида и неговата активност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР