Еквадор, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария получиха официално посрещане в

...
Еквадор, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария получиха официално посрещане в
Коментари Харесай

Съветът по сигурността към ООН приветства новите си временни членове

Еквадор, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария получиха публично посрещане в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заемайки двугодишните места, които завоюваха без опозиция през юни, оповестява Асошиейтед прес.

По традиция, която Казахстан стартира през 2018 година, посланиците на петте страни сложиха националните си флагове дружно с тези на други членове отвън залите на съвета.

Посланикът на Мозамбик Педро Комисарио Афонсо назова това " историческа дата ", а посланикът на Швейцария Паскал Берисвил съобщи, че е изпитала " надълбоко възприятие на примирение и отговорност ", когато техните страни означиха първите си мандати в най-мощния орган на Организация на обединените нации. Малта се причисли за повторно, Еквадор за четвърти, а Япония за рекордния 12-и път.

Петте най-нови членове заменят Индия, Ирландия, Кения, Мексико и Норвегия. Техните мандати изтекоха на 31 декември. Другите сегашни двугодишни членове са Албания, Бразилия, Габон, Гана и Обединените арабски емирства.

Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати са непрекъснати членове на групата с право на несъгласие. Останалите му 10 членове се избират от Генералната асамблея на 193-те страни за двугодишен мандат. Те се разпределят по световни райони.

За доста страни спечелването на място в съвета се смята за дипломатическо достижение, което може да увеличи световния профил на една нация и да даде на дребните страни по-голям глас, в сравнение с другояче биха могли да имат в главните проблеми на интернационалния мир.

Съветът разпростира мироопазващи задачи, може да утвърждава наказания и да приказва по отношение на спорове и горещи точки , като същевременно преглежда тематични въпроси като тероризма и контрола на оръжията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР