Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора

...
Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора
Коментари Харесай

Учени: Екстремно високите температури може да убият 5 пъти повече хора до 2050 г.

Екстремно високите температури може да убият пет пъти повече хора до 2050 година, в сравнение с до момента, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на отчет на интернационалните специалисти, оповестен във вторник.
При осъществяване на сюжета за повишение на температурите на планетата с 2 градуса по Целзий до края на века (до 2100 година може да се чака повишение с 2,7 градуса по Целзий) годишните равнища на смъртност, свързани с климатичните промени, ще нарастват с 370 % до 2050 година, гласи годишен отчет, оповестен в сп. " Лансет ". 
Срещата КОП28, която стартира на 30 ноември в Дубай, е първата сходна, в границите на която ще има ден, отдаден на човешкото здраве. Все по-зачестяващите засушавания излагат милиони хора на риск от гладна гибел, а комарите летят на все по-големи дистанции, разпространявайки инфекциозни заболявания. Това са единствено част от заплахите пред човешкото здраве, обрисувани в отчета.
Въпреки апелите за деяние в международен проект, въглеродните излъчвания доближиха нов връх през предходната година, се споделя в отчета. Правителствата, предприятията и банките към момента всеобщо влагат в изкопаеми горива. 
През 2022 година хората на планетата са били изложени на евентуално смъртоносни температури приблизително 86 дни. Броят на хората над 65-годишна възраст, умряли поради горещините, е повишен с 85 % сред интервала 1991-2000 година и 2013-2022 година Според отчета, оповестен в " Лансет ", 2023 година е най-топлата, записана в миналото в историята на човечеството. Европейската обсерватория за климата и здравето разгласи, че предишният месец е най-топлият октомври, регистриран в миналото. Наблюдаваните в този момент резултати са признак на доста рисково бъдеще, сподели пред публицисти Марина Романело, изпълнителен шеф по съставянето на отчета. При сюжет от повишение на температурите с 2 градуса до 2100 година отпечатъкът върху човешкото здраве ще бъде свръхсмъртност. Около 520 млн. души ще бъдат в положение на хранителна неустановеност от приблизително до тежко равнище доникъде на века. Инфекциозните заболявания, популяризирани от комарите, ще продължат да настъпват в нови райони. Равнището  на разпространеност на денга ще нарасне с 36 %. Жителите на повече от една четвърт от градовете, изследвани от създателите на отчета, ще имат систематични здравни проблеми. 
Сблъскваме се с рецесия след рецесия, сподели пред създателите на отчета Джорджиана Гордън-Страчан, в чиято родна страна Ямайка има зараза от денга. Жителите на най-бедните страни постоянно са минимум виновни за газовите излъчвания и парниковия резултат, само че те заплащат цената със здравето си. Тези страни имат дребен финансов и механически потенциал да се приспособяват към смъртоносните температури, към повишението на равнището на морската вода и към засушаванията.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш не стопира да сигнализира за заплахата от климатичните промени. Коментирайки отчета, той сподели, че " човечеството се сблъсква с отвратително бъдеще ". " Ние към този момент виждаме здравната злополука и животът на милиарди хора по целия свят, подложен под риск поради рекордните горещини, опустошителната суша, която унищожава реколтата, възходящ апетит, гърмеж на инфекциозните заболявания, смъртоносни стихии и наводнения ", се споделя в известие на Организация на обединените нации. 
Дан Мичъл, специалист по климатични рецесии от университета в Бристол, сподели пред " Сайънс медиа сентър ", че здравните последици са към този момент пагубни, само че те не са убедили държавните управления да редуцират в задоволителна степен въглеродните излъчвания за съблюдаване на Парижкото съглашение за задържане на стоплянето до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера. 
Според Марина Романело без действителен прогрес в дейностите против климатичните промени и излъчванията разискванията на рисковете за човешкото здраве в границите на договарянията са единствено празни думи. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР