Екстремните ниски температури обострят хроничните заболявания, най-масови обаче са инфекциите

...
Екстремните ниски температури обострят хроничните заболявания, най-масови обаче са инфекциите
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев пред Dir.bg: Имаме 1-2 седмици до грипната епидемия, маските не помагат

Екстремните ниски температури обострят хроничните болести, най-масови обаче са инфекциите на горните дихателни пътища

Ниските температури в последните дни не са необикновени за Европа. В момента сме очевидци на една такава арктическа вълна, стигаща до под минус 20 градуса. Как мощният мраз въздейства на здравето ни и на грипните вируси? В изявление за Dir.bg отговорa дава основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

- Доколко мощният мраз е обвързван с публичното здраве?

- Зависи за кои болести имаме поради. Разбира се рисковите ниски температури водят по-голям риск от разнообразни болести, най-много на горните дихателни пътища, само че освен. На базата на това, при непрекъсната промяна на температурите и то при огромен диапазон, да кажем, в случай че в помещението поддържаме 25-26 градуса, а на открито е минус 10, то ние подлагаме организма на сериозен стрес, изключително в случай че това се постанова се прави 5-6-10 пъти дневно. Това изтощава организма и той мъчно се приспособява. Разбира се, в случай че е добре квалифициран организъм, би трябвало да се оправи, само че за някои хора с по-високи възрасти и хронични болести, това е проблем. Допълнително се натоварва лигавицата на новия тракт, тя става по-чувствителна и по-лесно податлива на този вид респираторни вируси, присъщи за сезона, а в този момент ни нападна и самият грип. Не би трябвало да се надценява обаче ролята на температура, въобще на климатичните условия, тъй като една почнала грипна зараза , както можем да кажем, че е почнала на европейския континент, мъчно може да се повлияе от времето и от температурите .

Сега ние сме в стадий на последователно повишение на заболеваемостта. Непосредствено преди празниците тя беше достигнала 130 заболели на 10 000. След тази седмица ще имаме по-точни данни за актуалната картина. Но в случай че следим това, което се случва в Европа, то може да кажем, че повишение на заболеваемостта ще продължи още 1-2 седмици до момента в който някъде в страната се доближат епидемиологични стойности.

- Студът не понижава ли офанзивата на грипните вируси?

- Понякога въздейства, тъй като има известно ограничение на контактите, изключително от рисковите групи и по-възрастните хора заобикалят да излизат на тези рискови температури и замръзнал терен. Така че намаляването на контактите, понижава и заболеваемостта. Но не би трябвало да забравяме, че тези вируси доста елементарно се предават и не чакаме, че температурните условия по някакъв метод ще ги подтиснат, нямаме съображение за това. Освен това вирусите не се плашат от ниските температури. Когато в лабораторни условия се постанова да ги запазим за по-дълго време, това става при рисково ниски температури - от минус 20 до минус 50 градуса. И те остават жизнеспособни, а когато се затопли те отново стават дейни. Така че не може да разчитаме на това, че студът въздейства негативно на грипния вирус. По-скоро въздейства на нашите обществени контакти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР