Експертите по обществено здравеопазване бият тревога за нов вариант на

...
Експертите по обществено здравеопазване бият тревога за нов вариант на
Коментари Харесай

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID?

Експертите по публично опазване на здравето бият паника за нов вид на Omicron, наименуван XBB, който бързо се популяризира в североизточната част на Съединени американски щати. Някои изследвания демонстрират, че той е толкоз друг от истинския вариант на Коронавирус от Ухан, колкото и вирусът на SARS от 2003 година Това написа в публикацията си в Уолстрийт Джърнъл Алисия Финли в първия ден от новата 2023-а.
Не е ясно дали XBB е по-смъртоносен от други разновидности, само че неговите разновидности му разрешават да избегне антитела от предходна зараза и ваксини, както и съществуващи лекувания с моноклонални антитела. Нарастващите доказателства също по този начин допускат, че многократните имунизации могат да създадат хората по-податливи на XBB и може да подхранват бързата еволюция на вируса.
Преди появяването на Omicron през ноември 2021 година имаше единствено четири разновидността, предизвикващи безпокойствие: Алфа, Бета, Делта и Гама. Само Алфа и Делта провокираха талази от инфекции в международен мащаб. Но Омикрон е „ родил " голям брой потомци, доста от които са се появили в разнообразни райони на света, любопитно носейки някои от същите разновидности, написа Уолстрийт Джърнъл.
„ Такава бърза и едновременна поява на голям брой разновидности с големи преимущества за напредък е невиждана “, отбелязва изследване от 19 декември в списание Nature. Под селективен постепенен напън вирусът наподобява е развил разновидности, които му разрешават да се предава по-лесно и да заобикаля антитела, провокирани от ваксини и предходна зараза.
Същото изследване твърди, че имунният импринтинг може да способства за еволюцията на вируса. Ваксините правят добра работа за образование на имунната система да запомни и да нокаутира истинския вид от Ухан. Но когато се появят нови и доста разнообразни варианти, имунната система реагира по-малко дейно, се споделя в публикацията на авторитетното издание.
XBB еволюира, с цел да избегне антителата, индуцирани от имунизациите и пробивните инфекции.

Проучването на Nature допуска, че „ актуалният групов имунитет и бустери на имунизацията BA.5 може да не предотвратят дейно инфекцията на конвергентните разновидности на Omicron “.Друго проучване, оповестено в последния месец на предходната година в списанието Cell сочи, че равнищата на антитела на хора, които са получили четири ваксини, са 145 пъти по-високи по отношение на истинския вариант Ухан, в сравнение с по отношение на разновидността XBB. Двувалентен бустер единствено леко покачва антителата против XBB. 

У нас са бракувани ваксини за 50 млн. лв.

Бракуваните и подлежащите на брак ваксини против Covid-19 у нас към този момент са над 2.1 млн. дози, а цената им надвишава 50 млн. лв.. Това демонстрира инспекция на Mediapool въз основа на предоставени от Министерството на здравеопазването данни по Закона за достъп до социална информация.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР