Експерти предупреждават, че Европа е изправена пред епидемия от рак“,

...
Експерти предупреждават, че Европа е изправена пред епидемия от рак“,
Коментари Харесай

Европа е изправена пред епидемия от рак“

Експерти предизвестяват, че Европа е изправена пред „ зараза от рак “, в случай че не бъдат подхванати незабавни дейности за ускорение на лекуването и проучванията в тази област, откакто близо един милион нови случая не са били в точния момент диагностицирани поради пандемията от новия ковид.

За това заяви електронното издание на английския „ Гардиън “.

Въздействието на КОВИД-19 и концентрирането върху инфекцията разкриват слабостите на здравните системи във връзка с проучването и лекуването на рака на континента. За това предизвестяват създателите на отчета „ European Groundshot - Addressing Europe`s Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission “ - представители на научни, здравни и пациентски организации в Европа, оповестен от профилираното издание „ Лансет “.

Една от непредвидените последствия от пандемията е нездравословният резултат от скоростното пренасочване на здравни услуги към битка с инфекциите от новия ковид

и локдауните върху лекуването и медицинските услуги за пациенти с онкологични болести, както и върху проучванията в тази област.

„ За да подчертаем мащабите на казуса, означаваме, че по наши оценки към един милион случая на рак не са диагностицирани в Европа по време на пандемията от КОВИД-19 “, пишат създателите в „ Лансет онколъджи “. Те означават, че се усилват данните за пациенти, диагностицирани в напреднал етап на рак спрямо интервала преди пандемията от КОВИД.

Експертите предизвестяват, че в идващите години това ще подложи на все по-сериозен напън здравните системи в Европа. 

След разбор на данни създателите на отчета открили, че в първата година от пандемията лекарите на континента са прегледали с 1,5 милиона пациенти с рак по-малко, в сравнение с предходни години. Всеки втори пациент с онкологично заболяване не е получил в точния момент нужното му лекуване - интервенция или химиотерапия.

Пропуснати са били към 100 милиона планувани прегледа за скрийнинг.

„ Смятаме, че са били пропуснати почти един милион случая на рак в Европа по време на пандемията от КОВИД-19 “, сподели проф. Марк Лоулер от Куинс юнивърсити в Белфаст, водещ създател на проучването.

„ Сега се надпреварваме с времето, с цел да открием тези пропуснати болести “.

Той акцентира и нездравословния резултат върху онкологичните проучвания в този интервал, когато лаборатории спираха работа и бяха отлагани или прекратявани клинични тествания в първата вълна от пандемията. „ Разтревожени сме, че Европа се е устремила към пандемия от рак през идващото десетилетие, в случай че здравните системи и проучванията на рака незабавно не бъдат издигнати като приоритет “, сподели той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР