Експерти от университета във Върмонт, САЩ, откриха, че създадените от

...
Експерти от университета във Върмонт, САЩ, откриха, че създадените от
Коментари Харесай

Първите биороботи в света се научиха да се размножават

Експерти от университета във Върмонт, Съединени американски щати, откриха, че основаните от тях биороботи към този момент могат да се възпроизвеждат сами. Това оповестява изданието NewScientist.
Първите в света ксеноботи, основани от жабешки кафези в лабораторни условия, са се научили да образуват дребни структури, да се самоорганизират и да реалокират дребни „ товари “. Експертите забелязали, че когато биороботите се събират в групи, те могат да образуват сфери от към три хиляди кафези в границите на пет дни. От получените кафези „ се пръкнали " нови ксеноботи.
Учените настояват, че групи от 12 биоробота могат да работят дружно, с цел да образуват едно или две нови генерации. „ Един ксенобот-родител стартира процеса на възпроизвеждане, а по-късно инцидентно втори родител може да остави още кафези в тази жива купчинка и по този начин нататък “, сподели водещият създател на опита Джош Бонгард.
Всеки идващ кръг на репликация основава поколение, по-малко способно да се самовъзпроизвежда. Така че в последна сметка ксеноботите от последното потомство се състоят от по-малко от 50 кафези - те губят способността си да плуват и да се развъждат.
Процесът на репликация може да бъде следен, уверени са учените. С помощта на логаритъм екип от специалисти предвижда кои първични форми на ксеноботи могат да произведат най-голямо поколение. С помощта на своето изобретение създателите на проучването ще се опитат да схванат по какъв начин са се развъдили първите организми на Земята.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР