Експерти на ОССЕ са открили доказателства за военни престъпления и

...
Експерти на ОССЕ са открили доказателства за военни престъпления и
Коментари Харесай

ОССЕ: Има доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна

Експерти на ОССЕ са разкрили доказателства за военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени от Русия в Украйна, се споделя в оповестен през днешния ден отчет с заключения на задачата на организацията, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Мисията беше основана предишния месец от 45 от 57-те страни от ОССЕ, с цел да изследва вероятни закононарушения, в това число военни, осъществени в Украйна. Тя би трябвало да предава информация на организации като интернационалните съдилища.

В отчета се акцентира, че осъществяването на детайлна оценка не е било допустимо. Въпреки това " задачата е разкрила ясни модели на нарушение на интернационалното филантропично право от страна на съветските сили ", акцентирайки като образци това, че не са били взети нужните защитни ограничения, както и непропорционални дейности и засягане на обекти като учебни заведения и лечебни заведения.

Въпреки опроверженията на съветски представители нападението на 9 март против родилен дом в Мариупол е било осъществено от Русия и виновните за него са направили военно закононарушение, съгласно отчета. Като военно закононарушение в отчета е несъмнено и нападението против трагичния спектакъл в Мариупол на 16 март, при което, съгласно украинските управляващи, бяха убити 300 души.

" Мисията не е способна да дефинира дали съветската офанзива против Украйна сама по себе си може да съставлява широкоразпространено или редовно нахлуване против спокойно население ", се споделя в отчета. Мисията " обаче поддържа изказванието, че някои модели на насилствени дейности, нарушаващи интернационалните филантропични закони, които са били документирани нееднократно по време на спора, като целенасочени убийства, наложително изгубване или похищение на цивилни, евентуално ще дават отговор на този състав. Тогава всяко единично принудително деяние от този вид, осъществено като част от сходно нахлуване и със съзнанието за това, би представлявало закононарушение против човечеството ", се отбелязва в отчета.

Мисията на ОССЕ е разкрила и осъществени от Украйна нарушавания, изключително в третирането на военнопленници, само че акцентира, че съветските нарушавания " са надалеч по-големи по мащаба и природата си ".

Ако Русия беше спазила отговорностите си, произлизащи от интернационалното право, след нахлуването в Украйна на 24 февруари, " броят на убитите или ранените мирни жители би бил доста по-малък ", акцентира отчетът, като показва особено обсадата на стратегическото пристанище Мариупол.

Експертите завършиха работата по отчета си преди откриването на голям брой трупове в Буча при започване на месеца, отбелязва Агенция Франс Прес.
Нито дума за геноцид
В отчета на ОССЕ не се разяснява непосредствено въпроса дали Русия е направила геноцид. Това е по този начин, тъй като в Конвенцията против геноцида на Организация на обединените нации от 1948 година той е разказан като закононарушение, осъществено с желанието да се унищожи или изцяло, или отчасти национална, етническа, расова или религиозна група.

Организацията показва, че задачата не е могла да потвърди съществуването на " редовно нахлуване против мирното население ", което би могло да бъде тълкувано като акт на геноцид.

Експерти на ОССЕ са разкрили доказателства за военни закононарушения и закононарушения против човечеството, които също като геноцида се преглеждат от Международния углавен съд в Хага.

Военните закононарушения се дефинират като съществени нарушавания на интернационалното право, осъществени против цивилни или бойци в границите на въоръжен спор и водещи до самостоятелна наказателна отговорност за техните причинители, съгласно Върховния комисариат за човешките права към Организация на обединените нации. Тези закононарушения дават отговор на нарушавания на Женевските конвенции, признати след Втората международна война, през 1949 година А в член 8 на основополагащия документ за МНС от 1998 година - Римския статут - се дефинират 50 образеца за военни закононарушения, измежду които ликвидиране, изтезание, взимане на заложници, потребление на деца за бойци, нелегално депортиране, умишлени офанзиви против цивилни, изнасилвания, разграбване или умишлени офанзиви против филантропични задачи или мироопазващи задачи. Използването на газ или на неразрешени от огромната част от света оръжия, които могат да причинят ненужни премеждия или да поразяват без разграничаване, като да вземем за пример касетъчните бомби, е също считано за военно закононарушение.

Престъпленията против човечеството е разбиране, дефинирано на 8 август 1945 година в член 6 на основополагащия документ на Международния арбитражен съд в Нюрнберг. Това закононарушение се дефинира като ликвидиране, избиване, подчиняване, депортиране и всевъзможен различен нечовечен акт, осъществен против цивилно население преди или по време на войната, или пък като преследвания заради расистки или религиозни претекстове. Понятието бе основано пост фактум, с цел да бъдат съдени нацистките нарушители. После понятието бе записано в член 7 на Римския статут на МНС, който постановява, че закононарушенията против човечеството са такива дейности като убийството, изтребването, изнасилването, преследването и всевъзможни други нечовешки актове, осъществени в границите на повсеместна или систематична офанзива, подхваната против цялото цивилно население и със знанието на причинителя, че офанзива е ориентирана против цивилното население.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР