Експерти на ООН по правата на човека призоваха за сериозни

...
Експерти на ООН по правата на човека призоваха за сериозни
Коментари Харесай

ООН с призив за реформа в американски арести: Затворнички били с белезници, докато раждат

Експерти на Организация на обединените нации по правата на индивида приканиха за съществени промени в системата на наказателното правораздаване на Съединени американски щати за битка със систематичния расизъм, като обявиха, че чернокожи затворнички са били с белезници, до момента в който раждали, а мъже пандизчии са били принуждавани да работят в условия, близки до тези, в които са работили робите в плантациите, съобщи Ройтерс.

В оповестен отчет трима назначени от Организация на обединените нации специалисти обявиха, че при визити през април и май са разкрили практики в американските затвори, които накърняват човешкото достолепие. Дипломатическата задача на Съединени американски щати в Женева не отговори на молбата за коментар, показва Ройтерс.

Една от тези практики е ограничението и оковаването на затворнички по време на раждане, се споделя в отчета. Експертите " чуха от първа ръка непоносими директни свидетелства на бременни дами, които са били оковани по време на раждане, заради което са изгубили бебетата си ", се споделя в отчета. Помолен да дадат елементи, представител на Организация на обединените нации по правата на индивида уточни " няколко " случая и удостовери, че всички те са свързани с чернокожи дами.

Експертите са събрали и директни свидетелства за изискванията в затвор в Луизиана, където съгласно тях хиляди най-вече чернокожи излежаващи присъди мъже са били " принуждавани да работят на полето (дори и да правят бране на памук) под наблюдението на бели " свободни хора " на коне, в условия, доста сходни с тези отпреди 150 години ".

В отчета са разказани шокиращи истории от пандиза с оптимално ниво на сигурност, прочут като " Ангола ", и се показва, че те съставляват " модерни форми на иго ".  Също по този начин е изразена паника от необятно публикуваното потребление на изолатор, което съгласно специалистите наподобява се ползва непропорционално на пандизчиите от африкански генезис.

Един негър мъж разказал на специалистите, че е бил държан в изолираност в продължение на 11 години без спиране, се споделя в отчета. " Нашите констатации демонстрират, че е извънредно належащо да се организира огромна промяна ", съобщи Хуан Мендес, един от специалистите.

Комисията беше основана от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида през 2021 година след убийството на Джордж Флойд, негър мъж, който умря, откакто полицейски чиновник в продължение на минути притискаше с коляно врата му към земята.

Докладът се основава на свидетелствата на 133 души в пет американски града, както и на свидетелства, събрани от пет центъра за задържане.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР