Екранът на машината за гласуване може да блокира заради използван

...
Екранът на машината за гласуване може да блокира заради използван
Коментари Харесай

Екранът на машината за гласуване може да блокира от гел дезинфектантите |

Екранът на машината за гласоподаване може да блокира поради употребен мощен дезинфектант или гел дезинфектант от гласоподавателя, предизвестява Централната изборна комисия след получени сигнали за неработещи устройства.

" Те би трябвало да се дезинфекцират единствено с до 75% етилов алкохол. Имаме сигнали, че на някои места се образува филм от дезинфектанта върху екрана на машината и това е повода той да не може да работи, тъй като работи с допиране. Или в случай че гласоподавателите дезинфекцират ръцете си с гелообразен дезинфектант, това също не дава опция да се натиска дисплеят на машината. Затова препоръчахме, и в секционните изборни комисии има предоставени ръкавици, гласоподавателите, които се тормозят, да употребяват ръкавици, с цел да могат да гласоподават умерено с машините ", сподели представителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

Днес има проблем с 32 машини от общо 11 936 устройства. Там се гласоподава на хартия. Проблемите са били, че устройството не се е присъединило, че картата не сработва, че не работи печатащото устройство, че не работи дисплеят.

Гласуваме в общо 13 219 секции. От тях преносимите урни за хора с увреждания за 339, в лечебни заведения и други обществени заведения те са 167, преносимите изборни секции за карантинирани са 175, в места за задържане са 12. При гласуването няма съществени нарушавания. Жалбите все още са 32, 7 от които са за пропаганда в обществените мрежи - над които ЦИК няма пълномощия за надзор.

Избиратели са осуетили личната си опция за гласоподаване 2 в 1, тъй като не са разбрали, че в двата типа избори - за парламент и президент - се гласоподава с една карта, а не с две.

Има гласоподаватели, които гласоподават в единия тип избор, след което желаят втора карта, с цел да гласоподават за другия. Всеки гласоподавател има правото да гласоподава единствено с едно посещаване в секционната изборна комисия и с една карта. Когато застане пред машината, първата опция, която може да избере, е изборите две в едно. Натискайки първото поле на машината, ще гласоподава и за двата типа избори. Ако гласоподава единствено за единия, СИК няма да му даде втора карта, с цел да гласоподава за другия тип избор, тъй като може да повтори гласа си в избора, в който към този момент е дал своя вот, сподели Матева.

От ЦИК поправиха и служебния министър председател Стефан Янев, който съобщи, че контролните разписки от машинното гласоподаване. Това не е правилно.

Решението на ЦИК е СИК да преброят гласовете, подадени посредством машините посредством контролните разписки по партии и обединения, без да броят преференциите - обясни Матева.

Изборите отвън страната протичат умерено. По наблюдаване на членовете на СИК там интензивността е по-голяма, в сравнение с беше през юли към същия час, означи представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Броят на гласоподавателите, въз основата на който ще бъде изчислявана интензивността, е 6 635 305, сподели още той и изясни разминаването сред това число и действително живеещите в страната с условието изборните описи да се вършат по непрекъснат адрес. Разликата идва главно от живеещите отвън страната, изясни той и призна, че разликата - с над 1 милион души - основава усложнения.

От ЦИК приканиха гласоподавателите и членовете на СИК да подават тъжби и сигнали да избраните за задачата телефони, а не да звънят на представителите и членовете на ЦИК, тъй като, първо, това ще затрудни мощно работата им по обработването на документите по отношение на изборите и, второ, след 19 ч свързването с тях ще е много по-трудно поради нараствания размер работа.

За подаване на тъжби и сигнали по отношение на гласуването в страната:

0885 926 505

0885 613 507

0882 630 805

Във връзка с гласуването отвън страната:

0884 690 780

0884 476 747

0882 717 801

0882 625 302

0882 814 303
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР