Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на

...
Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на
Коментари Харесай

ВЕЧЕ И ЧРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН: Естония прие нов закон за гласуване

Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласоподават на избори по мобилен телефон, откакто през вчерашния ден Народното събрание в Талин утвърди законопроект, импортиран от държавното управление на балтийската страна членка на Европейски Съюз и НАТО, съобщи ДПА.

Според законовия текст електронното гласоподаване ще бъде допустимо освен на компютри, само че и посредством специфични приложения за елементарните операционни системи на мобилни устройства.

Техническите условия се дефинират от изборната комисия преди всеки избор. Промяната в закона би трябвало да влезе в действие през октомври и няма да може да се употребява за изборите за Европейски парламент през юни.

Естонският министър на стопанската система и осведомителните технологии Тийт Рийсало разясни, че новият правилник има за цел да вземе поради смяната в потребителското държание на жителите.

„ Значителна част от всекидневните цифрови действия на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония би трябвало да бъде налична за всички на тези нови и необятно публикувани платформи “, сподели министърът.

През 2005 година Естония стана първата страна в Европа, която позволи онлайн гласуването на избори. В интернационален проект процедурата е дискусионна на доста места заради подозрения за надеждността ѝ. В балтийската република, която обича да назовава себе си е-Естония, тя надви – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР