Екоминистърът Нено Димов не вижда своя вина във водната криза

...
Екоминистърът Нено Димов не вижда своя вина във водната криза
Коментари Харесай

Нено Димов не вижда своя вина за водната криза на Перник

Екоминистърът Нено Димов не вижда своя виновност във водната рецесия на Перник.  “ВиК-Перник дава информация на Министерство на околната среда и водите какъв е притокът и дава поръчка какво ще употребява за битови потребности, тъй че по какъв начин провеждат своите 25 източника е напълно в пълномощията на ВиК ”, изясни той пред Би Ти Ви. В последните дни бяха разкрити редица злоупотреби и нарушавания в ръководството на водите за града. Оказа се, че отклоняване на един от основните водоизточници към Радомир, което е трябвало да се включва единствено при спешни обстановки, е работело непрекъснато. Автомивки източвали вода макар прелюдия режим за хората. Устройството за отчитане на водата, която употребява вецът на ВиК, пък е изчезнало.

Министерството не е било известено за включването на спешното зареждане на Радомир, никой не ни е питал и ние не сме решавали нищо, изясни Димов през вчерашния ден. Шефът на локалното ВиК към този момент бе заменен, а в сряда държавното управление ще освободи и регионалния шеф Ирена Соколова.

Междувременно кметът Станислав Владимиров заяви, че водният режим към този момент дава резултат и равнището на бент. " Студена " се повишава. В последните дни обаче беше спряно подаването към Радомир, като единствено това усили десетократно притока от този водоизточник. Освен това са запечатани отклоненията за " Стомана " и теца. В същото време би трябвало да се взема решение големият проблем със загубите на вода по мрежата, които за Перник са 75%. Владимиров уточни и че остават доста проблеми с ВиК дружеството  – няма организация във връзка с водоснабдяването на кварталите, които се намират в по-високата част на града, и няма организация за отстраняването на многочислените повреди. „ Трябва по-добра организация при прекъсването и стартирането на водата, с цел да се реализира задоволително налягане да отиде до високите квартали. Надявам се за по-добра връзка с новото управление на ВиК сдружението и за по-добра организация от тяхна страна “, уточни той.

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

Според Нено Димов трябва да се намерения за законодателни промени, тъй че водата за питейно-битови потребности да не се употребява за промишлени цели, защото " в дълготраен проект това е проблем, който ще нараства ". Допреди два месеца екоминистърът не смяташе, че има проблем с водата на Перник.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР