Еколози са документирали за пръв път у нас присъствие на

...
Еколози са документирали за пръв път у нас присъствие на
Коментари Харесай

Нов вид птица за България открита в Атанасовското езеро

Еколози са документирали за пръв път у нас наличие на дългоклюн вретенар. Два екземпляра от този тип птица са били открити при мониторинг на Атанасовското езеро на 15 декември в сряда. Новината бе обявена от Природозащитния център към Българското сдружение за отбрана на птиците(БДЗП). Мониторингът на Атанасовското езеро се осъществя от Българско дружество за защита на птиците в границите на план " Лагуната на живота " към " Българска Фондация Биоразнообразие " (БФБ).

Дългоклюният вретенар е блатна птица, която гнезди по крайбрежието на Аляска, Северозападна Канада и най-североизточните елементи на Русия. Скитащи човеци са следени неведнъж в Европа. На Балканския полуостров обаче типът е видян единствено в Гърция през 1962 година

Предполага се, че двете птици, видени у нас, са пристигнали дружно. От деня на забелязването им те са все дружно, уточни Петър Янков от Природозащитния център към Българското сдружение за отбрана на птиците пред Българска телеграфна агенция.

" Не може обаче да се разбере дали птиците са двойка, тъй като в този момент не е размножителният интервал ", сподели екологът. Не може да се предвижда и какъв брой дълго птиците ще останат в Атанасовското езеро. " Те ще останат, до момента в който имат удобни условия за живот - храна и успокоение ", изясни Янков.

Той описа, че Атанасовското езеро е ситуирано на западното място на черноморския бряг. То е плитка лагуна с разнородни условия, заради неговата специфичност - че е от солници, а мекото тинесто дъно е дом на доста безгръбначни животни, с които птиците се хранят. Някои типове ракообразни даже се срещат единствено тук. Броят на типовете птици в Атанасовското езеро е 334.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР